Fant menneskehår i utgammel hyenebæsj

MENNESKEHÅR: Bildet viser håret arkeologene fant, under mikroskopet. Det har mest til felles med menneskehår, og representerer dermed noe av en sensasjon. Alle foto: <a href="http://web.wits.ac.za/NewsRoom/NewsItems/HAIRFOSSIL.htm">University of the Witwatersrand</a>
MENNESKEHÅR: Bildet viser håret arkeologene fant, under mikroskopet. Det har mest til felles med menneskehår, og representerer dermed noe av en sensasjon. Alle foto: University of the Witwatersrand

<pMen det blir neppe noen drapsetterforskning. Håret er nemlig mellom 195.000 og 257.000 år gammelt</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologiske funn hentet fra hyeneavføring fra Gladysvale i Sør-Afrika ble i går presentert i siste nummer av Journal of Archaeological Science.

Avføringen er forsteinet, rundt 200.000 år gammel, og inneholder det forskere nå mener er de eldste forekomstene av menneskehår i verden, melder msnbc.

Funnet ble gjort i en latrinegrop i en hule i den sørafrikanske dalen Gladysvale. Flere forskere beskriver funnet som interessant, fordi svært lite er kjent om de prehistoriske menneskenes forhold til andre rovdyr. Det er ikke klart om hyenen har angrepet og selv drept håreieren, eller om den i sin tid forsynte seg av åtsler. Forskerne fant en 25 centimeter lang klump med hyeneavføring, og det var bare rundt 20 hår som ble trukket ut av avføringen.

Forskningslederen Lucinda Backwell fra University of the Witwatersrand i Sør-Afrika er svært fornøyd med funnet, som beskrives som spektakulært, men ikke uventet.

Og ved pilen fant forskerne noen få hårstrå, som temmelig sikkert tilhører mennesker.Og ved pilen fant forskerne noen få hårstrå, som temmelig sikkert tilhører mennesker.

- De eldste hårstråene (hos alle pattedyr) blir funnet i avføring fra kjøttetere, i permafrost og i rav. Det er det høye nivået av kalsium i hyenekoprolitt (fossilisert avføring), sammen med kalsiumdråper fra huletaket som har ledet til at vi fortsatt kan skjelne menneskehår, sier Backwell.

Det er ikke mulig å trekke ut DNA fra stråene, men det er deres særegne form i mikroskopet som har ledet forskerne til å mene at det dreier seg om menneskehår.

- Den temmelig vide dateringen tilsier at dette kan være hår fra alle de kjente arkaiske menneskeartene, helt fra homo heidelbergensis til de første moderne menneskene. Hårene kan tilhøre dem, eller noen andre vi ennå ikke har funnet, sier forskeren.

Før denne studien var eldste forekomst av hår rundt 9000 år gammelt, fra en mumie i Arica i Nord-Chile.

Personvernpolicy