Togrøveren kan bli løslatt

Den kjente togrøveren Ronnie Biggs kan bli løslatt i juli. Helsen til den snart 80 år gamle Biggs beskrives som svært dårlig. Her er han fotografert i 1994.  Foto: AFP / Scanpix.
Den kjente togrøveren Ronnie Biggs kan bli løslatt i juli. Helsen til den snart 80 år gamle Biggs beskrives som svært dårlig. Her er han fotografert i 1994.  Foto: AFP / Scanpix.

<pHjernen bak Det store togrøveriet i 1963 kan snart bli satt fri, 80 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente britiske togrøveren Ronnie Biggs kan bli en fri mann igjen etter å ha sonet ni og et halvt år og tilbragt mer enn 35 år på rømmen for det store togrøveriet i 1963.

3. juli vil politiet ta stilling til om den 79 år gamle togrøveren skal få slippe ut av fengselet i Norwich. De skal ha startet en dialog med familien til Biggs for å diskutere muligheten for å gi Biggs et liv som fri mann utenfor murene allerede til sommeren.

Det skriver avisen The Guardian i dag.

Ronnie Biggs fotografert i 2001. Foto: AP / Scanpix.Ronnie Biggs fotografert i 2001. Foto: AP / Scanpix.

– Vi har hatt flere samtaler om hvordan pappas liv vil fortone seg utenfor fengselet, hvilken påvirkning det vil kunne ha på samfunnet og ikke minst hvordan pappa selv vil takle det, sier Ronnie Biggs' sønn Michael i et intervju med tv-kanalen ITV News.

Skrøpelig

Denne uken ble den snart 80 år gamle Biggs sendt tilbake til fengselscellen sin i Norwich etter å ha vært innlagt tre dager på sykehus med lungebetennelse. Han beskrives som skrøpelig og skal ha problemer med både tale og balanse etter en serie med slag.

–Alt pappa klarer å gjøre er å sitte i ro og se tv. Jeg tror folk kommer til å bli sjokkert over å se hvor dårlig det står til når han en gang blir løslatt. Kanskje hadde ikke myndighetene regnet med at han ville holde ut så lenge, men det har han altså. Han har sonet lenge og fortjener å bli sluppet ut, mener Michael Biggs.

Historiens største ran

Ronnie (Ronald) Biggs var medlem av en femten mann stor kriminell gjeng som i 1963 ranet posttoget fra Glasgow for 2,6 millioner pund, en sum som på den tiden tilsvarte rundt 50 millioner kroner. Omregnet til dagens verdi, er summen ranerne fikk med seg omlag ti ganger så stor.

Det spektakulære ranet var den gang regnet for å være det største i historien, men selv om ranerne ble arrestert, ble mesteparten av pengene aldri funnet.

Biggs ble dømt til 30 års fengsel for togrøveriet. Men etter å ha sonet bare femten måneder av dommen, klarte han å stikke av fra fengselet. Biggs tilbragte deretter 36 år på rømmen i Spania, Australia og Brasil, før han til slutt overga seg til britiske myndigheter i 2001.

Ronnie Biggs kom i 2007 med en appell om å bli benådet.

– Jeg er en gammel mann og har ofte lurt på om jeg virkelig fortjener denne straffen. Alt jeg ønsker er frihet og å få lov til å dø hos familien min og ikke i fengsel.

Personvernpolicy