- Hijab truer det samiske

<pHijab på politi i sameland vil bety en ny undertrykking av samene, mener samepolitiker János Trosten, som representerer Klar samisk røst (KSR) i Sametinget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den profilerte sametingspolitikeren frykter at fremmede skikker og tro vil true et samfunn med allerede svekket kultur.

– Vi er ennå ikke friskmeldte etter fornorskningen. Det samiske er en skjør kultur i en revitaliseringsprosess. Derfor vil det være svært uheldig å starte en ny undertrykking, sier Trosten til Finnmarken.

– Den samiske kulturen trenger i stedet god tid til å pleie sårene etter fornorskningen, mener han.

Ifølge Trosten vil hijab i politiet bidra til ytterligere fremmedgjøring av samene fra sin egen kultur. Han mener muslimer som kommer til samiske samfunn må akseptere normene i dette samfunnet.

– Jeg forventer ikke å reise til muslimske land og gå rundt med luhka (samelue) og stjernelue om jeg var politi der, sier Trosten.

Han understreker at han ikke er kritisk til fremmede kulturer i seg selv.

– Det er ikke snakk om å forby noen kulturer eller klesplagg. Alle skal få bevare og dyrke sin religion, men politiet må ha andre retningslinjer. Jeg vil ha et nøytralt politi etter de normene og skikkene vi har i kongeriket Norge.

Sametingsrepresentanten legger ikke skjul på at han er forbannet på hvordan forslaget er blitt kjørt gjennom.

– Norge bygger på verdiene av to folk; det norske og det samiske. Det er direkte utidig av justisministeren å foreslå noe slikt, som får store konsekvenser for samene, uten at Sametinget har blitt hørt i det hele tatt. (©NTB)

Personvernpolicy