Skeiv rusbehandling

Skeiv rusbehandling
Skeiv rusbehandling

<pNå blir det tilbudt rusbehandling bare for homofile</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge rapporten Skeive Dager har homofile større problemer med alkohol enn heterofile. For første gang tilbys det nå derfor et eget rusbehandlingstilbud for homofile og lesbiske.

- Vi er mektig imponert, sier Karen Pilholdt, leder for Landsforeningen for Lesber, Homofile og Transpersoner. Vi har vært i kontakt med mange som har deltatt på programmet og de har vært veldig fornøyde, sier hun.

Fra januar 2007 til desember 2008 ble utarbeidet og testet et behandlingsprogram på tolv homofile deltagere. Deltagerne ble rekruttert via annonseringer, løpesedler og behandlingsvirksomheter innen hjelpeapparatet.

Dette fikk såpass bra respons at A-senteret besluttet å ha det som et fast behandlingstilbud.

Homofile gruppeledere

Det var en gruppe for kvinner og en for menn, og begge hadde homofile gruppeledere. Ifølge evalueringen som ble gitt etterpå, så mente 11 av de 12 deltagerne at de ikke ville vært like åpne med bare heterofile gruppeledere. I etterkant har det vært tre grupper hvorav en av dem var blandet med både kvinner og menn, og med både en homofil mann og en heterofil kvinne som gruppeledere.

Sosionom Ingeborg Rokkones, som var gruppeleder på den blandete gruppen sier til ABC Nyheter at det ideelle er å ha homofile gruppeledere, men det er ikke alltid det lar seg gjøre.

Positiv respons

Evalueringen var ferig i desember 2008. Rapporten viste at deltagernes erfaringer var svært positive, de opplevde fravær av heterosentrisme og stigmatisering. Deltagerne la stor vekt på at terapeutene hadde kunnskap om homoseksualitet.

Lettere med andre i samme båt

11 av de 12 deltagerne var på syv av de åtte gruppemøtene.

Alle av de tolv ga uttrykk for at de ikke ville ha snakket like åpent i en gruppe med heterofile deltagere. En av deltagerne sa også at han visste om mange som aldri hadde benyttet seg av et slikt tilbud som ikke var bare for homofile.

Rapporten forteller videre at homofile kan ha bedre effekt av å delta i rene homofile grupper, ikke fordi de har behov for en annen gruppeterapeutisk tilnærming enn heterofile, men at de får samme tilnærming siden de er en gruppe med folk i samme situasjon.

- Når du vet at ikke bare gruppelederne, men også de som sitter rundt bordet er homofile så vet du at du ikke blir diskriminert av noen fordi du er homofil, sier Pilholt.

- Dersom man har et psykisk problem, og man har problemer med å åpne seg så kan det være vanskelig å behandle hele problemet. Siden de andre som er med på programmet også er homofile kan de andre ha erfaringer som ligner dine.

På nett

På grunn av den positive responsen ble det som tidligere nevnt besluttet at gruppetilbudet vil inngå som en del av A-senterets behandlingstilbud.

Det er ikke kjent at det tidligere har blitt benyttet slike kursprogram, men mange gruppetilbud henvender seg til avgrensede klientgrupper.

A-senteret er i gang med å utarbeide en internettside med videre med relevant bakgrunnsinformasjon om alkoholproblemer blant homofile og lesbiske samt en beskrivelse av gruppetilbudet. Den er i skrivende stund ikke blitt publisert enda.

Kilde:

Rapporten Skeiv Rusbehandling

Personvernpolicy