Hundrevis av opprørere ga fra seg våpen i Mali

<pHundrevis av opprørere sluttet seg formelt til fredsprosessen i Mali da de tirsdag ga fra seg våpnene sine under en seremoni nord i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avvæpningen styrker fredshåpet i det karrige ørkenlandet der tusenvis av tuareger de siste årene har gjort opprør mot myndighetene.

Tuaregene, som er et nomadefolk i Sahara, har vært på kollisjonskurs med den sentrale regjeringen siden Mali ble selvstendig i 1960-årene. De har tidligere krevd et eget land i områdene i nord, men dette kravet avsto de fra da de undertegnet en fredsavtale i 2006 mot at regjeringen lovet å satse mer på utvikling i den fattige regionen.

Seremonien tirsdag er en oppfølging av denne avtalen, til tross for at konflikten har blusset opp igjen de siste årene. Gjennombruddet kom etter at det ble iverksatt en offensiv mot opprørernes baser i januar.

De nesten 600 opprørerne hadde møtt fram på rullebanen på flyplassen i Kidal i nord, der de la ned våpnene sine.

– Denne seremonien er meget viktig for vårt land fordi vårt folk bør bare kjempe én kamp, kampen mot underutvikling, sa Malis minister for territoriell administrasjon, Kafougouna Kone.

Avtalen er blitt forhandlet fram av meglere fra Algerie. (©NTB)

Personvernpolicy