Eide: - Tungt og trått i Afghanistan

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  En amerikansk soldat kroppsvisiterer en afghansk mann like ved åstedet for et veibombeangrep øst i Afghanistan. Foto: REUTERS / Oleg Popov / SCANPIX
En amerikansk soldat kroppsvisiterer en afghansk mann like ved åstedet for et veibombeangrep øst i Afghanistan. Foto: REUTERS / Oleg Popov / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHan ser lyspunkter, men utviklingen i Afghanistan går mye langsommere enn det Kai Eide hadde regnet med da han for et snaut år siden tiltrådte som FNs spesialutsending til landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): – Det går langsommere enn jeg hadde trodd, og det er tyngre enn jeg hadde trodd. Og jeg trodde ikke det ville være lett, sier Eide til NTB.

Jobben med å samordne den sprikende internasjonale innsatsen i det krigsherjede landet, samtidig som nye afghanske institusjoner skal bygges, ville bli krevende. Det var Eide fullt klar over. Men at han i tillegg skulle bruke en stor del av arbeidstiden på å få de nødvendige ressursene på plass, var mer uventet.

– FN er raus med mandat og gjerrig på ressurser, sier Eide, som først i desember fikk doblet budsjettet til arbeidet med å gjenoppbygge landet.

– Men det var altså nesten ett år etter at jeg tiltrådte. Det er tungt å slite med et så stort mandat og så lite ressurser. Det tar på å jobbe i en prosess som har såpass mange svake ledd, konstaterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser lyspunkter

Kai Eide sier utviklingen i Afghanistan er går tregere enn det han hadde regnet med. Foto: Berit Roald / SCANPIXKai Eide sier utviklingen i Afghanistan er går tregere enn det han hadde regnet med. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Til tross for mange nedslående rapporter om utviklingen og stigende dødstall i kamphandlingene, ser Eide visse lyspunkter framover for landet. Blant annet viser prognoser at den ødeleggende opiumproduksjonen kan ligge an til å bli redusert med rundt 25 prosent i år.

– Det er prognoser, men de må gjøres om til virkelighet. Vi har nå akutt behov for landbrukshjelp til bøndene, for å bygge opp under deres beslutninger til ikke å dyrke opium, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ett av budskapene Eide vil framføre når han deltar på NATOs forsvarsministermøte i Krakow torsdag, der situasjonen i Afghanistan er hovedtema.

– De landene som har soldater i provinser som kan bli opiumsfrie, bør legge inn en ekstra innsats, sier Eide, som var i forberedende møter med NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer og de 26 allianselandenes ambassadører i Brussel tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Desperat politibehov

Et annet avgjørende innsatsområde er opplæringen av det afghanske politiet, der det er et konstant og skrikende behov for trenere.

– Politiet er ikke kommet like langt som den afghanske hæren. Vi trenger et mer effektivt politi, sier NATO-talsmann James Appathurai.

Ifølge Appathurai kommer det nå ønsker fra amerikansk hold om flere europeiske opplæringsenheter i den afghanske hæren, såkalte OMLT-er, slik at amerikanske krefter kan frigjøres til politiopplæring.

Eide har omtrent siden han startet jobben i Afghanistan trukket fram nettopp en opplæring og opprydding i den til dels svært korrupte politistyrken som en nøkkel til utvikling. Nå er det avgjørende at det internasjonale samfunnet slutter opp om den nye afghanske innenriksministerens initiativ om dette, mener han.

– Et bedre politi vil virke positivt inn på en lang rekke av de problemene man strir med i landet, fastslår Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig USA-strategi

Avgjørende for tiden framover er også president Barack Obamas arbeid med å revurdere den amerikanske strategien i Afghanistan. Foruten en varslet forsterking av troppebidraget, vil amerikanerne også gjennomgå sin sivile innsats.

– Den nye amerikanske administrasjonen kan skape ny energi. Jeg ser med forventning fram mot det som kommer ut av den gjennomgangen, sier Eide.

Eide møtte i forrige uke Obamas spesialutsending for Afghanistan, Richard Holbrooke, i Kabul og er invitert til Washington i mars.

I løpet av den måneden er det ventet at Obama-administrasjonen har sluttført sitt arbeid. (©NTB)