Stein Torleif Bjella: «Heidersmenn» (Oh Yeah!/EMI)

En ekte hedersmann

Tidligere frontmann i Tolv Volt, Stein Torleif Bjella, er ute med sitt første soloalbum. Foto: EMI Music (promo)
Tidligere frontmann i Tolv Volt, Stein Torleif Bjella, er ute med sitt første soloalbum. Foto: EMI Music (promo)

<pDen tidligere frontmannen i Tolv Volt innfrir på sin solodebut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om noen skulle hindre hallingdølen Stein Torleif Bjella fra å få Spellemannprisen i viseklassen for sin solodebut ved neste års utdeling, kan vi se frem mot et usannsynlig godt år for norske sangere/låtskrivere.

«Heidersmenn»«Heidersmenn»

Den tidligere frontmannen i rockbandet Tolv Volt, Stein Torleif Bjellas «Heidersmenn» er en litterært anlagt samling historier som vitner om dyp innsikt om folk som av forskjellige årsaker lever livene sine et steinkast eller to fra der de ble født; på bygda. Flere av karakterene til Bjella har mye til felles med Erik Fyksen, bensinstasjonsinnehaveren som forgjeves kjemper mot omleggingen av riksveien i Lars Myttings glimrende debutroman «Hestekrefter».

Jordnært

Coverbildet på «Heidersmenn» er i all sin prosaiske enkelhet svært så talende for platas innhold; en sliten lenestol med fotskammel, flyttet ut på en stabburveranda, med en samling kaffekopper innenfor armlengdes avstand. En perfekt trone for en som kontemplerer livets gang, årstidenes gang, kjærlighetens gang.

Produsent Kjartan Kristiansen (DumDum Boys) går aldri i mellom. Bjellas ord og lakoniske levering er hovedrolleinnehaveren på «Heidersmenn». Selv om musikerlista teller de aller fremste, som gitaristene Geir Sundstøl og Lars Håvard Haugen, er lydbildet gjennomgående fri for distraksjoner. Riktignok er arsenalet av instrumenter omfattende. Det inkluderer sag, trekkspill, munnspill, feler og meksikanske bajo sexto, i tillegg til allehåndegitarer, men ingen får lov til å briefe. Det dreier seg om svært så kledelige musikalske støtteordninger som man nesten glemmer er der.

Stemmen til Bjella er så intimt til stede at folk kommer inn i stua mi mens jeg skriver dette og ser seg rundt for å finne ut hvem som har tatt med seg gitaren på besøk.

Og stopper opp og hører etter, blir dratt inn i de velformulerte, presise og ikke minst, lavmælt morsomme, historiene om disse folka som ikke passer inn, men som likevel aldri kan tenke seg et annet liv.

Historieforteller

Tittelsporet handler om en kar som livet raser sammen for når mora flytter; «Du veit alder når sviket kjem/Det ramma alltid heidersmenn».

På overlegent vis unngår Bjella å redusere figurene sine til bare sutrere, selv om katastrofene ingen ende vil ta. «Kamerat Mot Kamerat» omhandler konsekvensene av kvinneunderskuddet, bestevennen har stukket av med dama og svaret er, heldigvis, bare handlingslammelse.

«Heidersmenn» er 11 sanger, alle med sin rettmessige plass, en veldreid novellesamling, der dialekten er å betrakte som et ekstra instrument. Spilt med virtuositet av Stein Torleif Bjella.

Personvernpolicy