- Nato drepte halvparten

KAOS: Skolebøker og sko er alt som ligger igjen etter et selvmordsangrep i Khost 28. desember 2008. 14 barn ble drept, mens 58 ble skadd. Foto: Scanpix.
KAOS: Skolebøker og sko er alt som ligger igjen etter et selvmordsangrep i Khost 28. desember 2008. 14 barn ble drept, mens 58 ble skadd. Foto: Scanpix.

<p2100 sivile ble drept i Afghanistan i fjor. Halvparten ble offer for Nato og den afghanske hæren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2008 ble et nok et dystert år for den afghanske sivilbefolkningen. Fra 2007 til i fjor økte antallet sivile drepte som følge av kamphandlinger med hele 40 prosent fra 1523 til 2118.

Noe av det mest alarmerende er at Taliban bare står bak 1160 av dødsfallene, mens koalisjonsstyrkene har ansvaret for hele 958 dødsfall, ifølge tall presentert av FNs spesialutsending for Afghanistan tirsdag.

Det er fortsatt verst sør i landet. Hele 41 prosent av de drepte befant seg i denne delen av landet. Det er her de verste kamphandlingene finner sted. 20 prosent av dødsfallene fant sted sørøst i landet, mens områdene øst, sentralt og vest sto for henholdsvis 13, 13 og ni prosent av dødstallene.

Taliban har de senere år i stor grad gått bort fra store konsentrerte angrep på landsbyer og byer. Hele 86 prosent av deres offer ble i fjor drept av improviserte sprengladninger eller selvmordsbombere. Ifølge FNs rapport har Taliban hatt en økning på 65 prosent av drapstallene sammenlignet med 2007.

Ifølge FN-rapporten er det Talibans endrede angrepsmønster som er grunnen til de økte tallene. Fra begynnelsen av 2008 begynte Taliban en bevisst kampanje med bruk av selvmordsbombere i tettbygde strøk. Angrepet på Hotell Serena var et slikt angrep, men så sent som forrige uke ble det utført koordinerte angrep på flere steder sentralt i Kabul.

Fortsatt henretter Taliban meningsmotstandere og personer de ser på som en trussel mot deres eget syn. Ofrene inkluderer lærere, studenter, leger og landsby-eldre som ikke støtter Taliban.

Samtidig ble 38 hjelpearbeidere drept i Afghanistan i 2008. Det er dobbelt så mange som året før. 147 arbeidere for NGOer ble kidnappet. Det man kaller humanitært rom i Afghanistan ble redusert kraftig gjennom året. Store deler av Sør-Afghanistan er i praksis stengt for hjelpeorganisasjonene, og blir beskrevet som ekstremt farlige.

For Natos del er hele 64 prosent av de drepte ofre for feilbombinger med fly. Samtidig er nattangrep mot landsbyer der man tror Taliban en stor grunn til sivile tap.

På slutten av 2008 endret man reglene for bruk av luftstøtte i Nato-operasjoner, men i FNs rapport ser man ikke at det har hatt noen utpreget effekt.

Personvernpolicy