-Forlagsbransjen stritter i mot

King Kindle: Spenningsforfatter Stephen King viser stolt frem sitt rosafargede Kindle lesebrett.
King Kindle: Spenningsforfatter Stephen King viser stolt frem sitt rosafargede Kindle lesebrett.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEr det en tabbe av forlagene å ikke ta forspranget i kampen om e-bok-markedet?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
E-bok
E t digitalt medium som tilsvarer en vanlig trykt bok. En e-bok kan leses på personlige datamaskiner, PDA, mobiltelefon eller på en dedikerte håndholdt maskin, et såkalt lesebrett (eller leseplate). En e-bok er gjerne gjengitt i et format med fleksibel formatering slik at vising kan tilpasses ulike skjermstørrelser. (Kilde: Wikipedia)

Thomas Gramstad fra den elektroniske borgerretsorganisasjonen EFN mener at de store forlagenes holdning til utviklingen av e-bok kan være en tabbe.

- Mitt inntrykk er at forlagsbransjen stritter i mot, men de kan ikke stoppe denne utviklingen, sier Gramstad.

- Det er alltid er en risiko for å begå strategiske feil, men vi gjør så godt vi kan, og jeg tror norsk bokbransje har en klok tilnærming til dette nå, sier Bjarne Buset informasjonssjef i Gyldendal Forlag.

Informasjonssjef i Gyldendal Bjarne Buset (Foto:Scanpix)Informasjonssjef i Gyldendal Bjarne Buset (Foto:Scanpix)

Han er entusiastisk på vegne av e-boka, men ønsker ikke at forlagene skal forhaste seg i utviklingsprosessen.

Utfordringer

I spørsmålet om e-bokas fremtid ligger både et kappløp om tid og en kamp om territorium.

Dette gir forlagsbransjen en rekke utfordinger:

På den ene siden skal de sikre seg mot at forfatternes og deres egne inntekskilder ikke kidnappes av nettpirater. Samtidig vil de sikre seg en posisjon i e-bokmarkedet som er så sterk at de ikke risikerer at en annen aktør kommer inn og tar over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De store aktørene vil jo gjerne beholde de forretningsmodellene de allerede har. Kanskje kommer det nye aktører som tar over. iTunes gjorde jo det. De begynte som veldig små, men vokste seg større, sier Gramstad.

Hensynet til rask utvikling og sikkerhet mot pirater står til en viss grad mot hverandre fordi utviklingen av teknologi og systemer som hindrer piratkopiering koster tid og penger. Det bremser ned forlagenes forsprang og øker faren for at en ny aktør setter premissene for hvordan e-bokmarkedet kommer til å se ut. Det er en viss fare for at det samme vil skje som da iTunes to innersvingen på platebransjen som mistet en stor potensiell inntektskilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motvilje

Et tredje element er at det i forlagsbransjen er sterke krefter som ikke ønsker en utvikling av e-boken i det hele tatt og håper at dette ikke er mer enn en teknologisk hype.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medieutvikler i NRK og NRKbeta-skribent Eirik Solheim advarer mot en slik holdning.

Dette er noe de ikke kan unngå. Her vil det skje ting uansett.

- I utgangspunktet virker det som om forlagsbransjen er mer bakpå. Jeg skjønner at de er forsiktige fordi de ser hvilket vepsebol de er i ferd med å tråkke inn i. Likevel tror jeg at dette er noe de ikke kan unngå. Her vil det skje ting uansett. De er i samme sjanger som platebransjen, sier Solheim.

Amazon i front

I begynnelsen av forrige uke lanserte Amazon.com en ny versjon av sitt lesebrett Kindle. Med en lett lesevennlig skjerm, stort lagringspotensiale og godt hjulpet av nettbokhandelens etablerte posisjon og infrastruktur kan det se ut som om det er Amazon som vil bli den største aktøren på ebok-markedet. Kindle er foreløpig bare til salgs i USA.

Kindle 2 er Amazons nye e-bok satsning. (Foto: Scanpix)Kindle 2 er Amazons nye e-bok satsning. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den ser kjempeflott ut. Jeg syntes at Kindle er det mest spennende som er lansert på e-bok fronten. Foreløpig er Kindle det nærmeste eboken kommer en iPod. Det er et absolutt gjennombrudd, sier Gyldendals Bjarne Buset til ABC Nyheter.

I tillegg til Amazon har Sony lansert sitt eget lesebrett. Det amerikanske selskapet Plastic Logic har også varslet et lesebrett og sikret seg avtaler med en rekke amerikanske aviser om abonnementsordninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med iTunes har Apple allerede et godt fungerende system for salg av filer. Det spekuleres derfor i om ikke også de har en strategi for utviklingen av et leserbrett. De vil også kunne kapre lesere med pen design, og en alternativ løsning til Kindles tastatur.

Forvirrende sperrer

Foreløpig finnes det ikke et fellessystem for filformater, hvilket gjør markedet uryddig for den potensielle e-bokleseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er som om du måtte ha en egen platespiller for hvert av plateselskapene du kjøper fra, dette er delvis grunnen til at e-boken ikke har tatt av påpeker Thomas Gramstad i EFN.

Han er sterkt kritisk til forlagenes strategier for å kopisperre e-bøkene.

- Det ser ut til at forlagsbransjen gjentar mange av de feilene som platebransjen gjorde. De tar fra brukerne rettigheter ved å lage sperrer i forhold til hvordan de kan bruke produktene. Det liker ikke folk, sier Gramstad.

- Å frata folk den friheten de er vant til å ha tror jeg ikke er så smart.

Eirik Solheim i NRKbeta viser til platebransjen som brukte millioner av kroner på å lage kopisperrer, men som nå har gått tilbake å fjerne disse.

- Å frata folk den friheten de er vant til å ha tror jeg ikke er så smart, sier Solheim.

- Farlig og kunstig motsetning

I Gyldendal reagerer Bjarne Buset på en slik sammenligning mellom bok- og platebransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener at vi trenger en form for kopisperre. Jeg syntes at det er naivt å si at nå må bokbransjen lære av platebransjens feil hvis man mener det vi skal lære er å droppe kopisperrer. Jeg syntes at det settes opp en farlig og kunstig motsetning mellom brukervennlighet og kopibeskyttelse. Det er fullt mulig å lage brukervennlige sperrer. Der kan bokbransjen lære av spillbransjen som har beskyttet seg mot piratkopiering på en langt bedre måte enn platebransjen. Man må tilpasse opphavsretten. Jeg syntes ikke at man skal ha så forferdelig stort hastverk med dette, sier Buset.

Det er fullt mulig å lage brukervennlige sperrer.

Han vektlegger at dette først og fremst handler om å passe på at forfatterne har en mulighet til å leve av å skrive.

Buset tror at 2009 vil komme til å bli et gjennombruddsår for e-boken med hensyn til å utvikle en løsning innad i bransjen.

Relaterte saker:

- Tviler på e-bok interesse