Bjørgens VM i det blå

Det er ennå ikke avgjort om Marit Bjørgen går 10-kilometeren i VM i Liberec. Foto: Scanpix.
Det er ennå ikke avgjort om Marit Bjørgen går 10-kilometeren i VM i Liberec. Foto: Scanpix.

<pMarit Bjørgen (28) har inntatt VM-byen. Men det er høyst usikkert hva som kommer ut av oppholdet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykdom kan komme til å ødelegge nok et mesterskap for Rognes-løperen. Bjørgen har ikke fått vist seg fram i mesterskap siden suksessen i Oberstdorf-VM i 2005.

Først onsdag blir det avgjort om hun går 10-kilometeren i klassisk. Siden kommer det konkurranser på løpende bånd.

– Hvis jeg går torsdag er det en bonus. Hvis jeg i tillegg skulle gå bra, er det også en bonus, sa hun tirsdag.

Det krydde av journalister og fotografer i resepsjonen i blokk A på campusen til Det tekniske universitet Liberec, da Bjørgen ankom dit direkte etter at flyet fra Oslo landet i Praha.

Usikker

Gamletrener Svein Tore Samdal frykter at hele mesterskapet kan gå fyken. Den norske landslagsledelsen virker heller ikke sikker på hvor de har sin antatt beste løper.

Årsaken til det er ikke bare den siste herjingen med oppkast, diaré og vond mage. Bjørgen sier at hun hadde et fint høydeopphold i Seisser Alm før hun dro hjem til Norge. Men det finnes rapporter som hevder noe annet.

– Jeg føler meg frisk nå. Jeg trente en rolig økt mandag, og den gikk greit. Jeg har inntatt næring siden søndag, men vet ikke hva dette har gjort med kroppen, sa Bjørgen.

Vond

Det var natt til lørdag i Valdidentro at hun våknet opp med magevondt. Da hadde hun allerede stått over verdenscupsprinten samme dag. Lørdagens generalprøve til VM gikk også fløyten.

– Jeg føler meg grei nå og får i meg mat igjen. Det er usikkert hvor mye dette har tatt på – hvor mye næring og krefter jeg har mistet etter oppkast og diaré.

– Jeg våknet og hadde vondt i magen og hadde feber gjennom hele lørdagen. Da fryktet jeg det verste.

– Hvor står du?

– Jeg har vel egentlig ikke peiling. Det var tøft der og da, da jeg ble syk igjen, men jeg kan ikke gjøre annet enn å tenke positivt, og allerede søndag følte jeg meg bedre. Jeg synes at jeg er flink til å tenke positivt.

– Synes du at du har hatt nok uflaks?

– Uflaks og uflaks. Det er sikkert en mening med livet.

Gambler ikke

– Vi kommer ikke til ta noen sjanser. Vi vil ikke ødelegge for resten av mesterskapet. Jeg, legen og Marit selv bestemmer om hun går torsdag. Det gjør vi etter onsdagens økt, sa landslagstrener Egil Kristiansen.

– Det kommer flere distanser enn 10-kilometeren hun kan gjøre det godt på, sa Kristiansen. (©NTB)

Personvernpolicy