Krever FN-tiltak mot opprørere i Kongo

Krever FN-tiltak mot opprørere i Kongo
Krever FN-tiltak mot opprørere i Kongo
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMenneskerettighetsgruppa Human Rights Watch (HRW) er sjokkert over at FN fortsatt ikke har sendt nye fredsstyrker til Kongo. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sjokkerende at fredsstyrker som er blitt godkjent av FNs sikkerhetsråd, fortsatt ikke har kommet for å hjelpe kongolesere som lever i daglig frykt for å bli angrepet, sier HRW-ekspert Anneke Van Woudenberg i en uttalelse.

HRW skulle mandag diskutere situasjonen i Kongo med Sikkerhetsrådet. På forhånd ba gruppa om at FN øyeblikkelig sender de 3.000 fredssoldatene som Kongo ble lovet i november.

– Ikke nok soldater

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa tidligere i februar at verdenssamfunnet ikke har stilt nok soldater til rådighet for oppdraget. Soldatene er ment å slutte seg til FN-styrken MONUC som allerede befinner seg øst i Kongo. Norge er ett av landene som har vurdert å bidra med soldater.

Mandag la HRW også fram en ny rapport som beskriver drapsbølgen som den ugandiske geriljagruppa Herrens motstandshær (LRA) innledet 24. desember i fjor. Minst 865 sivile mistet livet i det HRW kaller «julemassakrene» i Haut-Uele-distriktet nord i Kongo. To av de verste angrepene fant sted første juledag, skriver gruppa i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapsorgie

Blant annet gikk LRA til angrep på en kirke i byen Faradje, nær grensen til Sudan, der det ble holdt en julekonsert. 143 mennesker skal ha blitt drept.

I et område kalt Doruma, 25 mil unna, varte drapsorgien i tre dager. Om lag 300 mennesker ble drept i 13 ulike landsbyer, ifølge HRW. Opprørerne brukte både macheter, økser og klubber, som sivile ble hakket og slått i hjel med.

Få dager tidligere hadde Kongo, Uganda og Sudan iverksatt en felles operasjon for å få tak i LRA-leder Joseph Kony, men landene skal ikke ha sørget for sikkerheten til innbyggerne i området. Dermed ble de ofre for hevnangrep, mener HRW. (©NTB)