Kjørte smuglermoped i 900 kilometer

UNDER SALEN: Mannen hadde totalt 17 liter sprit og 2200 sigaretter for mye da han ble stoppet på mopeden sin på Svinesund. Iskaldt og dyrt, for mannen ble bøtelagt med 6500 kroner. Foto: Tollvesenet
UNDER SALEN: Mannen hadde totalt 17 liter sprit og 2200 sigaretter for mye da han ble stoppet på mopeden sin på Svinesund. Iskaldt og dyrt, for mannen ble bøtelagt med 6500 kroner. Foto: Tollvesenet

<pMen ferden endte på Svinesund - foran lattermilde kontrollører.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 35-årige polske statsborgeren som ble stoppet, kontrollert og fratatt store mengder rusmidler på Svinesund før helgen, har trolig sittet på mopedsetet i temmelig mange timer.

For smuglervarene kommer fra Polen. Selv om vi legger godviljen til, og sender polakken fra Gdansk med ferja til Sør-Sverige, har 35-åringen måttet kjøre fra Landskrona i Sør-Sverige til Svinesund - en strekning på 516 kilometer.

Det er 51 mil på småveier i Sverige, og mannen har ikke kunnet holde mer enn 45 kilometer i timen, som er høyeste tillatte hastighet for mopeder i EØS-land. Det betyr at mannen har sittet opp mot tolv timer i sadelen, med tre kilo sigaretter i en sekk på ryggen - og 17 flasker sprit skjult flere steder. Det har nok heller ikke hjulpet på farta - eller humøret. På fredag var det ifølge svensk værmelding rundt 0 grader og sludd.

Hanket inn med et smil?

Mannens innsats ble ikke akkurat kronet med gull. På Svinesund ventet tollkontrollørene, og det var nok lattermilde kontrollører som hanket inn den fullastede polakken. På Svinesund viste gradestokken ti minusgrader. Selv en velkledd mopedfører ville hatt en iskald tur.

- Vi hadde en vanlig kontroll, da det kom en moped. Den måtte vi bare stoppe. Når han først kom på moped i endel minusgrader, måtte vi jo høre hva det dreide seg om, sier kontorsjef Wenche Fredriksen på Svinesund tollstasjon til ABC Nyheter.

Ifølge kontorsjefen var det trolig snakk om et bestillingsoppdrag, for mannen reagerte ikke stort da han ble fratatt varene.

- Han reagerte ikke noe spesielt. Han snakket bare polsk, det var veldig vanskelig å kommunisere med ham på noe annet språk, sier hun.

- Et mysterium

Men boten fra politiet på 6500 forsto mannen. Den ble betalt på stedet, og mannen ble sendt avgårde. På moped og fremdeles i skarpe minusgrader.

- Men hvor langt har denne mannen reist? Har han ikke forklart noe?

- Det kommer til å forbli et mysterium. Det gjør nok det, med mindre han blir stoppet en gang til. Da får vi vel høre mer inngående hvor han kommer fra, sier Fredriksen.

Dette er veien mannen trolig har tatt:


Vis større kart

Personvernpolicy