Ikke ett ord i WTO

I stampe: Soyainnhøsting i Brasil. I WTO blir det ingen tidlig innhøsting av en ny avtale. Illustrasjonsfoto: Thomas Vermes
I stampe: Soyainnhøsting i Brasil. I WTO blir det ingen tidlig innhøsting av en ny avtale. Illustrasjonsfoto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIngen utsikter til WTO-avtale med det første. Ett kvarter pratet forhandlerne sammen forrige uke, før de gikk hver til sitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Stille, så stille. Det har situasjonen vært for framdrifta i den pågående Doha-forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon (WTO). I fjor falt alle forsøk på enighet i fisk - nok engang.

Forrige uke innkalte så Crawford Falconer, lederen for ett av de kinkige forhandlingstemaene i Doha-runden, landbruk, til nye samtaler i WTO-hovedkvarteret i Genève.

Spenningen var stor blant dem som mener en ny WTO-avtale er viktig for en verden i krise.

Fort gjort

Så viste det seg at møtet sist torsdag var over på 15 minutter.

Ingen representanter sa ett ord, får ABC Nyheter rapportert.

Men Falconer gir seg ikke for det. Han setter i gang uformelle samtaler med enkeltland og grupper av land for å finne ut av hvilke temaer de vil diskutere. Hvis det skulle vise seg at det avtegner seg en klar dagsorden, vil han innkalle rundt 30 av WTOs medlemsland til diskusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er blant de utvalgte i den type samtaler i Rom E i WTO-palasset på bredden av Genfersjøen.

Norske bønder vil få sterke kutt i tollvern og i dagens støtteordninger om en avtale kommer på plass.

Den rødgrønne regjeringen er uansett villig til å forhandle på grunnlag av utkastene til avtale som foreligger, men som andre land finner uspiselig.

Tommelen ned i Washington

Hos en av de toneangivende stormaktene i WTO, USA, er stemningen ytterst laber for å dra igang seriøse forhandlinger igjen.

- Obama-administrasjonen prioriterer ikke Doha-runden, forteller Georg Riekles. Foto: Thomas Vermes- Obama-administrasjonen prioriterer ikke Doha-runden, forteller Georg Riekles. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fikk ABC Nyheter høre direkte fra nordmannen Georg Riekles, som møtte den nye Obama-administrasjonen i Washington sist tirsdag.

- Jeg var på møte med landbruksdepartementet og USTR (presidentens handelssjef, red. anm.) forleden. De står fast ved at utkastet til avtalepakke er sterkt ubalansert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fortalte Riekles på et seminar arrangert av Landbrukets Utredningskontor før helga.

Han kunne også fortelle at

Bill Clinton angrer på sin støtte til frihandel på mat: «Vi dummet oss alle ut, inkludert meg.»

- Ikke prioritert

Georg Riekles er internasjonal rådgiver for den franske landbruksminister Michel Barnier, en av de harde neglene for å beskytte EUs bønder.

- Doha-runden ser ikke ut til å være prioritert i en tid med krisepakke og fokus på utenrikspolitikk, forteller han fra USA.

- De holder på Obamas input fra valgkampen om at temaer som miljø og sosiale konsekvenser bør inn på agendaen i WTO, sier den sentralt plasserte nordmannen videre.

Mye internt å ordne opp

Riekles forteller at Franrike har mer interesse av at Doha-runden trekker ut, enn at den raskt bringes i mål slik utkastene til avtale nå ser ut. Han og andre framholder at også India og EU har interne problemer med å ta store WTO-skritt nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Amerikanerne er ikke klare nå. Så er det valg i India. I EU skal man få en ny kommisjon denne høsten, lister Riekles opp.

Ytterligere utsettelse i EU?

EU-kommisjonen er det mektige byråkratiet som driver handelsforhandlinger på vegne av EU. Dagens kommisjon sitter altså på oppsigelse. I virkeligheten kan det hende at EU ikke får noen ny kommisjon som planlagt 1. november heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irene skal avholde en ny folkeavstemning om forslaget til EUs nye Lisboa-traktat i høst, etter at de opprinnelig stemte det ned. Klarer elitene å snu folkemeningen i Irland, kan en ny EU-traktat komme på plass. I den blir Kommisjonen slanket i størrelse. I så fall vil det være rimelig å la den gamle kommisjonen sitte til nyordningen er på plass.

- Man snakker derfor om å sette inn den nye kommisjonen først fra 1. januar 2010, sier Riekles.

Liten tro på G20

- Jeg tror ikke kommer til å skje så mye på G20-møtet i april, konkluderer Riekles.

G20-møtet 2. april samler 20 av verdens stormakter, som står for 90 prosent av verdens verdiskaping. De skal diskutere veier ut av det globale økonomiske uføret.

Les også: Espen Barth Eide vil stoppe WTO.

Jonas Gahr Støre i utakt med EU-sosialdemokratene.