Likevel VM-gull til Bjørndalen

DRAMATISK: Ole Einar Bjørndalen vant i suveren stil, men gikk feil undervis, og holdt på å bli diskvalifisert fra jaktstarten. Foto: Scanpix
DRAMATISK: Ole Einar Bjørndalen vant i suveren stil, men gikk feil undervis, og holdt på å bli diskvalifisert fra jaktstarten. Foto: Scanpix

<pOle Einar Bjørndalen er likevel verdensmester i jaktstart etter at Norge og seks andre nasjoner fikk gjennomslag for en anke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Einar Bjørndalen vant i suveren stil, men fikk et minutts tidsstraff fra juryen for å ha gått feil. Selv mente det norske laget at de ikke tjente noe på feilen, og dårlig merking ble også nevnt som årsak til uhellet. Og etter et nytt jurymøte kom de til samme konklusjon.

Dermed har kongen 10 individuelle VM-gull, og med seieren ble han den første til å vinne fire jaktstarter på rad i VM-sammenheng.

Juryens leder kom ut på gangen med følgende beskjed til ventende ledere og journalister :

- Vi beholder den opprinnelige resultatlista, slik den var da utøverne gikk i mål. Ingen har brutt noen regler, og da er det heller ingen som skal straffes.

Russiske Maxim Tsjudov tok dermed sølvet, mens den eneste nordmannen som ikke tok medalje i går, Alexander Os, gikk seg opp på pallen med en bronsemedalje.

Lars Berger ble nummer fem og Halvard Hanevold tok en sjetteplass.

Berg-og-dalbane

– Jeg ville heller blitt disket. Denne bronsen har overhodet ingen verdi for meg, sa en tydelig bitter Bjørndalen da han først fikk vite om tidsstraffen.

– Jeg burde selvfølgelig vite hvor løypa skal gå, men det var fire meter bredt der jeg gikk, sa han.

Norge og USA arbeidet sammen fram en anke og fikk tilslutning fra Frankrike, Tyskland, Ukraina, Østerrike og Polen. Det var IBU-styret som behandlet anken, men selvsagt erklærte både president Anders Besseberg og russiske Alexander Tikhonov seg inhabile.

Dermed ble det litt av en berg-og-dalbane av en dag for Bjørndalen og resten av Norge.

– Jeg er veldig lettet over at en filleting som dette ikke fikk ødelegge en korrekt resultatliste, sa sportssjef Trond Erik Botnen i Norges Skiskytterforbund til NTB rett etter at avgjørelsen endelig var fattet.

– Dette skal vel feires?

– Jeg har allerede bestilt kake.

Store forventninger

Etter den enorme jubeldagen i går var forveningene store til hva de norske gutta kunne følge opp med i dagens jaktstart over 12,5 kilometer.

Ole Einar Bjørndalen gikk først ut, men like bak fulgte Lars Berger som egentlig ikke skulle gått løpet. Han ble hentet inn på kort varsel til gårsdagens sprint etter at forhåndsfavoritten Emil Helge Svendsen måtte melde forfall grunnet sykdom.

Bak de to kom 39 år gamle Halvard Hanevold og Alexander Os.

Sammen til skyting

Til første skyting kom Bjørndalen og Berger sammen inn. Mesteren fra i går skjøt fullt, mens Berger måtte ut i to strafferunder.

Hanevold og Os fylte og gikk ut rundt 40 sekunder bak lederen. Maxim Tsjudov blandet seg inn blant nordmennene med feilfri skyting.

Da nordmennene la ut på langrennsetappen kom meldingen om at flere løpere, inkludert Bjørndalen, hadde gått feil i løypen.

På den andre skytingen skjøt Bjørndalen to bom. Likevel var han i gang med den andre strafferunden før nestemann i rekken var begynt å skyte, og han ledet ut fra standplass.

Os og Tsjudov fulgte med feilfri skyting. Hanevold måtte ut i en strafferunde, men gikk ut som nummer fire. Lars Berger skjøt seg bort igjen og fikk tre runder.

Dro i fra igjen

Til neste skyting var Bjørndalen tilbake med feilfri skyting, og da Tsjudov skjøt en bom dro nordmannen i fra. Han var da 42 sekunder foran russeren og over minuttet foran Os som skjøt to bom.

Berger skjøt kun en bom og gikk seg opp til femte, mens Hanevold bommet tre ganger og falt ned til syvende plass.

Med få dramatiske endringer i sporet kom løperne inn til siste og avgjørende skyting. Bjørndalen hadde en avstand til nærmeste konkurrent tilsvarende rundt to strafferunder. På standplass skjøt han to bom, men da Tsjudov gjorde det samme var gullet sikret.

Aleksander Os hadde da alle tiders mulighet til å hente sølvet, men en bom på siste skyting gjorde at han gikk ut som nummer tre. Denne plassen holdt han helt inn, og dermed har Norge tatt fem av seks medaljer på herresiden i VM i skiskyting.

Personvernpolicy