Har fortsatt ikke kontroll over skogbranner i Australia

Brannmannskap kjemper fortsatt mot branner. Ifølge delstatsmyndighetene kan det ta flere uker før alle brannene er helt under kontroll. Alle foto: AFP/ Scanpix.
Brannmannskap kjemper fortsatt mot branner. Ifølge delstatsmyndighetene kan det ta flere uker før alle brannene er helt under kontroll. Alle foto: AFP/ Scanpix.

<pOver tusen brannmenn kjemper fortsatt mot minst åtte skogbranner i Australia, over en uke etter at flammene slukte flere byer. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australske regjeringen jobber nå for å innføre et nytt varslingssystem for skogbranner, for å unngå lignende katastrofer i framtiden. 181 mennesker er til nå bekreftet døde, men tallet vil stige etter hvert som de mange forkullede likene som fortsatt ligger i brannruinene blir identifisert.

Frykten er at så mange som 300 mennesker kan ha omkommet i branninfernoet, som startet forrige helg i delstaten Victoria.

Får kritikk

Arbeidet med å utarbeidet et nytt og mer effektivt varslingssystem for skogbranner har blitt utsatt i en årrekke, men søndag lovte visestatsminister Julia Gillard sier at regjeringen vil sette fart i arbeidet.

– Grunnlaget er allerede klart, men loven må endres og vi skal legge fram et forslag for nasjonalforsamlingen, sa Gillard og la til at det gjenstår å løse en del «tekniske spørsmål».

Myndighetene har fått hard kritikk for å ha ventet med å innføre varslingssystemet, men Victorias delstatsminister har stilt spørsmål om et slikt system faktisk ville ha kunnet forhindre de voldsomme ødeleggelsene som brannene har forårsaket.

Sørgedag

fra området Victoria i Australia. Satelittbilde: NASA/ AP/ Scanpix.fra området Victoria i Australia. Satelittbilde: NASA/ AP/ Scanpix.

Søndag var det nasjonal sørgedag i Australia, der landet minnet ofrene for brannkatastrofen. Både statsminister Kevin Rudd og landets generalguvernør Quentin Bryce deltok i minnegudstjenester.

Katastrofen har ødelagt over 1.800 hus og gjort 7.000 mennesker hjemløse.

Bedring i værforholdene, med mindre vind og lavere temperaturer, har gjort det litt lettere for brannmannskapene, men fortsatt gjenstår mye slokkingsarbeid.

Ifølge delstatsmyndighetene kan det ta flere uker før alle brannene er helt under kontroll. (©NTB)

Personvernpolicy