Fyrer opp hasjkurs

Fyrer opp hasjkurs
Fyrer opp hasjkurs
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFra høsten sparker Oslo kommune i gang hasjavvenningskurs.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har søkt midler fra Helsedirektoratet for å få kjørt en bred pilot i to til tre år, og hvis dette viser seg å fungere, kan vi bygge det inn i faste budsjetter. Målet er å sette i gang til høsten. Det er ikke helt nytt, de har erfaring blant annet i Tromsø og Kristiansand, og så vidt i Trondheim, sier avdelingsdirektør Arne Schanche Andresen i Rusmiddeletaten til ABC Nyheter.

Det har vært en utbredt oppfatning blant folk at man bare blir psykisk avhengig av hasj/cannabis, og ikke fysisk. Oppfatningen har vært at hasjavhengighet ikke gir fysiske abstinenser.

Blir psykisk og fysisk avhengig

Dette er den danske overlegen Henrik Rindom kraftig uenig i. Han var torsdag på besøk i Oslo, hvor han holdt kurs for Rusmiddeletatens ansatte i Oslo. Han har lang erfaring og stor suksess når det gjelder behandling av hasjavhengige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrik Rindom er anerkjent for sine hasjavvenningsprogrammer. Foto: Stein Ove Korneliussen,Henrik Rindom er anerkjent for sine hasjavvenningsprogrammer. Foto: Stein Ove Korneliussen,

- Man blir både fysisk og psykisk avhengig, og mange kan få voldsomme abstinenser når de ikke får noe å røyke. De blir hissige, de kan ikke sove, de blir preget av en fysisk uro, sier han til ABC Nyheter.

- Hasjen er et problem når det er den som styrer din tilværelse – når du ikke klare å sove uten at du har røyket, når du ikke klarer å styre temperamentet ditt. Når rusmidlet styrer deg, og det ikke er deg som styrer rusmidlet, så har vi et problem, sier Rindom

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil etablere et fast tilbud

Bakgrunnen for at han besøkte hovedstaden var at Rusmiddeletaten ønsker å lære av ham før de setter i gang sitt eget program for avvenning av hasjavhengige. Salen var fullstappet og engasjementet var stort under konferansen.

- Vi har invitert folk vi vet arbeider med problematikken. Det er rett og slett fordi vi har ambisjoner om å etablere et fast tilbud til unge i Oslo som har problemer med cannabis. Vi kan ikke ha et kompetansesenter for rus i Oslo uten å ta fatt i det nest mest brukte rusmidlet blant ungdom, sier Andresen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at Uteseksjonen har kjørt kurs tidligere, og men at de nå ønsker å få det mer fast etablert sånn at det blir et byomfattende tilbud.

Flere prøver hasj

Arne Schanche Andresen og Astrid Pettersen I Rusmiddeletaten starter er hasjavvenningskurs fra høsten.Arne Schanche Andresen og Astrid Pettersen I Rusmiddeletaten starter er hasjavvenningskurs fra høsten.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), økte andelen som har brukt hasj noen gang fra 22 prosent i 1998 til 34 prosent i 2006. I Oslo var det en økning fra 35 prosent til 47 prosent i samme periode. Andelen som har brukt hasj siste seks måneder har økt fra 7 til 10 prosent i Norge og fra 12 til 15 prosent i Oslo.

I 2003 oppga 8,9 prosent at de hadde brukt hasj eller marihuana noen gang, mens de tilsvarende andelene i 1995 og 1999 var henholdsvis 5,9 prosent og 12,3 prosent.

- Hvem er det som blir avhengig?

- Hvis man lever under sosiale betingelser hvor man brukes hasjen for å få det bedre, er man i stor risiko for å bli avhengig av hasj. Det er også noen som bruker hasj, som rent biologisk større risiko for å bli avhengig, fordi hasjen gjør noe helt spesielt med dem som de synes er helt fantastisk, sier Rindom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrik Rindom er en dansk psykiater som i mange år har arbeidet med ulike rusrelaterte tema. Han har vært overlege for narkotikabehandlingen i København Amt. De siste årene har han arbeidet ved et behandlingstilbud for unge rusmisbrukere, og er forfatter av boken «Rusmidlernes Biologi» (stor fil).

- Hvis vi ser på de unge menneskene vi har i behandling for hasjmisbruk, så er hasjmisbruket et symptom på at det er noe annet som ikke fungerer i deres dagligliv. Mange som lever under sosialt dårlige forhold bruker hasjen til å slappe av, falle til ro på, sove på – de bruker den som en slags selvmedisinering.

- Jeg vil si at når det gjelder 95 prosent av de unge vi har kontakt med, så kan vi finne en viktig årsak: ADHD.

Må samarbeide

Internasjonalt er det stadig flere som ønsker hjelp for sin cannabisavhengighet. I Norge rapporterer personer fra ulike tjenester og yrkesgrupper som arbeider nært med utsatte ungdomsgrupper om en tydelig økning av personer som etterspør hjelp for sitt cannabismisbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Astrid Pettersen er leder for Uteseksjonen i Oslo. Hun er full av lovord om Henrik Rindom.

- Rindom er en inspirasjon. Han har masse erfaring, og det som er så fint med ham, er at han er opptatt av at man skal kunne feltet. Det er måten å møte ungdommene på. Han er også opptatt av at ingen faggrupper kan løse dette alene, og vi ønsker å inkludere et samarbeid med flere faggrupper, blant annet Rusmiddeletaten, barnevern, psykiatrien og sosialtjenestene.