LO stevner dem for ESA

Bringes for ESA: Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg da de presenterte sitt ønske om å innføre tjenestedirektivet i Norge. Nå får det etterspill. Foto: Scanpix
Bringes for ESA: Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg da de presenterte sitt ønske om å innføre tjenestedirektivet i Norge. Nå får det etterspill. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKan Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg gi LO garantier om tjenestedirektivet? Det blir nå sak for overvåkingsorganet ESA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EUs TJENESTEDIREKTIV
* EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Norge må ta stilling til direktivet innen utløpet av 2009, og det skal gjelde fra 2010.
* Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet.
* Direktivet skal ikke gjelde for offentlig forvaltning, helsetjenester og transporttjenester. Men dette betyr ikke at landene står fritt. Oftest reguleres de av andre direktiver eller annen EU-rett.
* To av regjeringspartiene, Sp og SVanbefaler at regjeringen bruker reservasjonsretten. Det samme gjorde LO opprinnelig.
* LO stilte klare betingelser for at regjeringen skal godta direktivet: Direktivet må hindre tiltak mot sosial dumping, allmenngjøre tariffavtaler, sikre styringen over viktige samfunnsområder og ikke røre ved nasjonale arbeidsrettslige spørsmål.
(Kilde: De Facto-Kunnskapssenter for fagorganiserte)
(©NTB)

Konflikten mellom fagbevegelsen og regjeringen i striden om tjenestedirektivet skal gjøres gjeldende i Norge, får nå en ny omdreining.

LO i Stavanger mener regjeringsflertallet, Arbeiderpartiet, gir fagbevegelsen falske garantier om hvordan det omstridte direktivet vil virke.

Spør ESA om garantiene

LO i Stavanger og omegn klager i dag løftene nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) og Jens Stoltenberg (Ap) har gitt LO, inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Klagerne mener EØS-avtalens karakter gjør at en nasjonal regjering ikke har myndighet til å utstede slike garantier, og at løftene LO har fått, dermed ikke er annet enn luftige, politiske uttalelser.

«Det er vanskelig å se at EØS-avtalens system medfører at nasjonale myndigheter, dvs. regjeringen eller Stortinget, har kompetanse til å avgi slike "garantier" om framtidig praktisering av EU-generer regelverk slik som det blir gjort i proposisjonen.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver advokat Kjell M. Brygfjeld i klagen til ESA.

- Regjering og Storting uten myndighet

Han påpeker at fortolkningen av et regelverk som tjenestedirektivet er underlagt tolkningene til de organene som skal overvåke praktiseringen av reglene, nemlig EF-domstolen og EFTA-domstolen.

«Prinsipielt er det dermed vanskelig å forstå at norske nasjonale myndigheter skal kunne binde overvåkingsorganenes og domstolene i deres utøvelse av kontrollerende og dømmende virksomhet.», heter det i klagen.

LO i Stavanger ber ESA avklare om garantiene fra regjeringen har noen verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brustad og Stoltenberg lover

I november bekjentgjorde Brustad og Stoltenberg at Ap i regjering vil ha gjennom direktivet - i strid med sine regjeringspartnere SVs og Senterpartiets ønske.

Ap-statsrådene har forsikret om at alle LOs krav om garantier for at tjenestedirektivet ikke vil svekke mulighetene til bekjempe sosial dumping, kan opprettholdes. Dette ble slått fast i regjeringens forslag til Stortinget om tilslutning til tjenestedirektivet, Stortingsproposisjon 34.

Det er disse garantiene LO i Stavanger nå vil ha prøvet i EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Les om full splittelse i LO om tjenestedirektivet.

LO sentralt: Dette er de tause om.

Les LOs og andre berørte sine synspunkter på tjenestedirektivet til Nærings- og handelsdepartementet.