Politijurist tiltalt og suspendert

<pPolitimester Marie Benedicte Bjørnland i Vestfold suspenderte onsdag en av sine politiadvokater etter at han samme dag ble tiltalt for underslag, bedrageri og dokumentfalsk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politijuristen har vært under etterforskning siden desember 2007 da det ble levert inn en anmeldelse for underslag. Saken er rutinemessig etterforsket av et annet politidistrikt og onsdag tiltalte statsadvokat Stina Sveier Nielsen i Agder statsadvokatembete politijuristen for underslag, bedrageri og dokumentfalsk.

– Svindlet bilforretning

– De tre tiltalepunktene dreier seg om tre ulike forhold og ikke én og samme sak. Jeg kan ikke gå i detaljer om forholdene tiltalen omfatter, sier Sveier Nielsen til NTB.

Hun forteller likevel at mannen skal ha forsøkt å svindle en bilforretning i forbindelse med et bilkjøp. Han skal også ha laget et falskt dokument og undertegnet med en annen persons navn. Videre skal han ha underslått penger som han var blitt betrodd av en annen person. Sveier Nielsen vil ikke oppgi hvor mye penger det er snakk om.

– Nei, det vil jeg ikke, men det er nok til at jeg har valgt å ta ut tiltale for grovt underslag, sier statsadvokaten til NTB.

Fradømmes jobben?

Onsdag sendte Sveier Nielsen tiltalen til tingretten for beramming. Foruten krav om straff, varsler statsadvokaten at det kan bli lagt ned påstand om at politijuristen fradømmes jobben.

Hun ønsket onsdag kveld ikke å opplyse hvilken advokat som har bistått mannen mens han har vært under etterforskning. Politijuristen har ikke vært varetektsfengslet eller utsatt for andre former for tvangsmidler, og derfor vil en forsvarer først bli formelt oppnevnt av tingretten torsdag.

– Grunnen til at denne saken er etterforsket av politiet og ikke Spesialenheten for politisaker, er at de påtalte forholdene ikke har hatt noe med juristens jobb å gjøre. Han er ikke tiltalt for å ha misbrukt sin stilling, sier Sveier Nielsen.

Statsadvokaten vil ikke si noe om hvordan politijuristen stiller seg til anklagene.

Suspendert

Samtidig med at tiltalen var klar, valgte politimester Marie Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt å suspendere juristen med øyeblikkelig virkning.

– Slik vi vurderer det, tilsier alvoret i saken at vedkommende suspenderes. At han ikke er blitt suspendert tidligere, skyldes bevisbildet i saken. Mens han har vært under etterforskning, har det vært større grad av usikkerhet, men nå som tiltalen foreligger er det riktig med en suspensjon, sier Bjørnland til NTB.

Hun betegner saken som vanskelig og lei, ikke minst for den tiltalte mannen. Juristens kolleger ble onsdag orientert om sakens utvikling.

Personvernpolicy