General torturert og drept

FUNNET: I denne bilen fant man tre lik, et av dem tilhørende en høytstående offiser. Foto: Scanpix.
FUNNET: I denne bilen fant man tre lik, et av dem tilhørende en høytstående offiser. Foto: Scanpix.

<pPolitisjef etterforskes for drapet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisjefen i Cancun, et av de mest populære feriestedene i Mexico, ble mandag arrestert og brakt til hovedstaden, mistenkt for å ha forbindelse til kidnappingen, torturen og drapet på en pensjonert general i nærheten av byen, melder AP.

Foreløpig er det uklart om politisjefen Francisco Valesco er å regne som en direkte mistenkt i den kriminelle handlingen, eller om han bare mistenkes for andre forhold i tilknytning til saken.

Skulle lede elitegruppe

Det var tidlig sist uke at den nyutnevnte sjefen for en elitestyrke som skulle slå hardt ned på narkotikakartellene ble kidnappet og drept. Brigader Mauro Enrique Tello ble funnet torturert og drept i en forlatt bil utenfor Cancun 3. februar. Sammen med ham ble en løytnant og en sivil også funnet drept.

Den drepte generalen fikk statlig begravelse. Foto: Scanpix.Den drepte generalen fikk statlig begravelse. Foto: Scanpix.

Tello, som er en av de høyst dekorerte offiserene i den mexicanske hæren, pensjonerte seg for kort tid siden, og hadde bare for noen uker siden takket ja til å lede en ny innsatsgruppe som skulle ta opp kampen med narkokartellene i provinsen Quintana Roo, hvor Cancun ligger.

Liket av den pensjonerte generalen var svært maltraktert. Blant annet skal håndledd og knær være brukket, og Tello skal ha blitt brent med sigaretter en rekke steder på kroppen før han ble skutt.

Avvæpnet politistyrken

Brigader Mauro Enrique Tello var nyutnevnt sjef for en elitegruppe som skulle kjempe mot kartellene. Foto: Scanpix.Brigader Mauro Enrique Tello var nyutnevnt sjef for en elitegruppe som skulle kjempe mot kartellene. Foto: Scanpix.

Arrestasjonen av feriebyens politimester kom bare timer etter at det statlige politiet hadde gått inn og avvæpnet politiet i feriebyen. Bak dette ligger det sannsynligvis en sterk mistanke om utstrakt korrupsjon. Statspolitiet har nå tatt kontroll over byen, og de er svært synlige i bybildet.

Så langt har ingen andre en politisjefen blitt arrestert i forbindelse med drapene på de tre mennene, men etterforskerne tror dette er startet på en spredning av den utstrakte narkovolden som fortsetter å herje Mexico.

6000 drepte i fjor

Politisjefen i Cancun, Francisco Valesco, også kalt Vikingen, ble pågrepet mandag. Foto: Scanpix.Politisjefen i Cancun, Francisco Valesco, også kalt Vikingen, ble pågrepet mandag. Foto: Scanpix.

For første gang har man opplyst hvor mange som ble drept i narkokrigen i fjor. I et intervju med avisen Excelsior fortalte president Felipe Calderon at hele 6000 personer ble drept i løpet av 2008 i det man beskriver som narkotikarelatert vold.

- Det har vært en del uskyldige ofre, men sannheten er at de aller fleste har forbindelse enten til kriminelle organisasjoner, eller myndighetene. 90 prosent av de drepte er folk involvert i kriminalitet som narkotikalanging eller leiemordere.

De mexicanske narkotikakartellene har i det siste stadig oftere gått etter militære, både de som er i aktiv tjeneste og de som har pensjonert seg. I fjor ble blant annet seks soldater dumpet i Cilipancingo, etter at de var blitt halshugd.

Guvernører tatt

Offentlige ansatte i Quintana Roo har blitt arrestert tidligere for å ha bistått kartellene. Blant annet har en guvernør blitt dømt til 36 års fengsel for hvitvasking av penger, og smugling av narkotika. En annen tidligere guvernør, Mario Villanueva, sitter fengslet i påvente av en avgjørelse på om han kan utleveres til USA.

Det er spesielt nord i landet at narkotikakrigen går hardest for seg. Mandag ble 21 personer drept i kamper mellom gjengene og politiet. Kampene foregikk i flere forskjellige landsbyer mot grensen til USA.

Siden desember i 2006 har den mexicanske staten satt inn over 45.000 soldater i kampen mot narkotikagjengene.

Personvernpolicy