Tsvangirai krever stans i den politiske volden

Morgan Tsvangirai ble tatt i ed som statsminister onsdag. Foto: Scanpix/AFP.
Morgan Tsvangirai ble tatt i ed som statsminister onsdag. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pZimbabwes nye statsminister Morgan Tsvangirai sier at politisk motivert vold og menneskerettighetsbrudd må stanse umiddelbart.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA
* 29. mars 2008 var det valg i Zimbabwe. Opposisjonspartiet MDC fikk flertall i nasjonalforsamlingen. Dette var første gang president Robert Mugabes ZANU-PF mistet flertallet siden uavhengigheten i 1980.
* MDCs leder Morgan Tsvangirai fikk samtidig flest stemmer i presidentvalget, men ikke over halvparten slik det kreves for å seire i første runde.
* 22. juni opplyste Tsvangirai at han trakk seg fra andre runde i presidentvalget på grunn av voldsbruk og trusler mot opposisjonen.
* 27. juni fikk Mugabe over 85 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget, ifølge offisielle tall.
* 15. september undertegnet Mugabe og Tsvangirai en avtale om maktdeling. Men partene ble ikke enige om hvordan ministerpostene i den nye regjeringen skulle fordeles.
* 30. januar 2009 kunngjorde Tsvangirai at partene var enige om å danne regjering sammen.
* 11. februar ble Tsvangirai tatt i ed som statsminister.
(Kilde: NTB)

Tsvangirai ble tidligere onsdag tatt i ed som statsminister av president Robert Mugabe, hans tidligere rival.

Tsvangirai, som selv er blitt utsatt for vold og overgrep i løpet av sine år i opposisjon mot Mugabe, kom med kravet i en tale til tilhengere etter at han var blitt innsatt som statsminister.

Etter mange års kamp mot president Robert Mugabe er Morgan Tsvangirai blitt ny statsminister i Zimbabwe. Men veien til politisk stabilitet i landet er lang.

Tsvangirai, som leder det tidligere opposisjonspartiet MDC, ble tatt i ed som landets nye statsminister i en seremoni i hovedstaden Harare onsdag formiddag.

Etter intens megling ved hjelp av Sør-Afrika ble Mugabe og Tsvangirai enige om å dele makten i landet i fjor, etter de omstridte valgene på president og på ny nasjonalforsamling.

Men regjeringsforhandlingene ble utsatt gang på gang på grunn av gjensidig mistro mellom partene og partiene MDC og ZANU-PF, i tillegg til heftig krangel om fordeling av ministerposter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Umake par

Mange i Zimbabwe og resten av verden spør seg også om Tsvangirai og Mugabe i det hele tatt vil klare å jobbe sammen, siden motsetningene mellom dem er så store.

– Maktfordelingsavtalen er en utilstrekkelig avtale, og den favoriserer Mugabe og ZANU-PF. Tsvangirai får lite handlingsrom, samtidig som han over tid vil bli holdt ansvarlig for feilene til ZANU-PF, sier Aubrey Matshiqi ved Sør-Afrikas Senter for politiske studier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store utfordringer

Utfordringene for den nye regjeringen er mange: En økonomi som har falt fullstendig sammen, en hyperinflasjon på over 230 millioner prosent, en offisiell arbeidsledighet på 94 prosent, matmangel og en koleraepidemi som har tatt over 3.400 liv, og som myndighetene ennå ikke har kontroll over.

Tsvangirai har allerede kunngjort at generalsekretæren i MDC, Tendai Biti, vil bli utnevnt til finansminister når resten av regjeringen blir tatt i ed fredag, melder BBC. Biti vil få en viktig, men svært vanskelig post i den nye regjeringen, tatt i betraktning den økonomiske situasjonen Zimbabwe er i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prioriterer økonomi

Tidligere denne uken sa Tsvangirai at han vil prioritere økonomien og forsøke å lokke utenlandske investorer til landet. Det kan bli vanskelig, både på grunn av den globale økonomiske krisen, og ikke minst på grunn av Vestens skepsis til den diktatoriske Mugabe.

– Forventningene til Tsvangirai er høye. Ansvaret for den økonomiske gjenoppbyggingen hviler på hans skuldre. Men folk må være tålmodige dersom de vil unngå å bli skuffet, sier økonomen John Robertson.

81 år gamle Robert Mugabe har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1980, og han er beryktet som en av Afrikas slueste politikere.

Tsvangirai (56) er en tidligere fagforeningsleder. Han er anerkjent som en dyktig taler, men er ennå et ubeskrevet blad når det kommer til reell maktutøvelse.