Overlevende slippes ikke inn i brannherjede byer

GRUSOMT: Minst 100 mennesker omkom i brannherjingene i Marysville. Det som venter de overlevende er så grusomt at man ikke kan la dem returnere til hjemmene sine ennå. (Foto: Scanpix)
GRUSOMT: Minst 100 mennesker omkom i brannherjingene i Marysville. Det som venter de overlevende er så grusomt at man ikke kan la dem returnere til hjemmene sine ennå. (Foto: Scanpix)

<pHerjingene i tettstedet Marysville som ble lagt i aske av brannkatastrofen i Australia, er så grusomme at man rett og slett ikke kan la overlevende returnere til hjemmene sine ennå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delstatsminister i Victoria, John Brumby, sier han forstår frustrasjonen blant innbyggerne fra Marysville som greide å unnslippe flammene i helgen og gjerne vil se hvordan det er gått med hjemmene deres.

Men han forsvarte politiet som har satt opp veisperringer for å stanse alle som vil inn til Marysville, der så mange som 100 av de 500 innbyggerne kan ha mistet livet og fortsatt ligger i ruinene.

Han sa det ville være altfor traumatisk for de overlevende om de skulle komme hjem og finne forkullede lik i husruinene.

Politiet tillot tirsdag innbyggere å dra tilbake til et annet brannherjet tettsted, Kinglake, og åpner onsdag for at folk kan vende tilbake til Yea.

Kjøligere vær

Brannmannskapene kjempet onsdag fortsatt for å berge andre tettsteder fra flammene, men kjøligere vær bidro til å gjøre oppgaven lettere.

4.000 brannmenn forsøker å begrense de 23 brannene som fortsatt er ute av kontroll.

181 mennesker er hittil bekreftet omkommet, men politiet frykter at tallet kan komme over 300 etter hvert som utbrente hus og biler blir gjennomsøkt.

Bare i Marysville er trolig 100 mennesker døde, langt høyere enn tidligere antydet.

I tillegg er 500 mennesker skadd, mange av dem med svært alvorlige brannskader, 1.000 hus er brent ned, og et område på 365.000 hektar lagt i aske.

Måtte redde seg selv

– Dødstallet kommer til å bli enormt, sa brannmann John Munday som var i Marysville ti minutter før brannen tordnet gjennom byen, til avisa The Australian.

– Vi hadde folk som dundret på siden av tankbilen vår og tryglet oss om å kjøre tilbake til hus der de visste at folk satt fast, men vi kunne ikke. Da ville vi alle vært døde nå også, sa Munday.

– Det var barn som løp nedover gata med flammene i hælene. Det var et helvete, sa han.

Brannmannskapene søkte selv tilflukt i en park der mange andre innbyggere befant seg, mens gassbeholdere eksploderte i husene rundt parken.

Mens brannmannskapene forsøkte å få kontroll over de siste brannene, erklærte politiet hele tettsteder for å være kriminelle åsteder. Politiet tror flere av de store brannene er påtent av brannstiftere.

Australias aviser er fulle av bilder av omkomne og savnede, mange av dem under lykkeligere omstendigheter som bryllup, fester eller klassebilder.

Press for utslippskutt

Brannene er den verste naturkatastrofen på 110 år i Australia, og de har ført til økende press på statsminister Kevin Rudd for å ta konkrete skritt i kampen mot klimaendringer.

Forskerne mener at den globale oppvarmingen er en årsak til den ti år lange tørken og mangelen på nedbør som har lagt forholdene til rette for katastrofen.

Australia er spesielt utsatt for klimaendringer på grunn av sitt varme og tørre klima. Men samtidig er landet avhengig av kull til energiproduksjon, og Rudd har hittil ikke satt seg et mer ambisiøst mål for reduserte utslipp enn 5 prosent innen 2020.

Forskerne spår at temperaturen kan øke med 1,8 grader innen 2030, og opp til 9 grader innen 2070 om ikke utslippene av drivhusgasser begrenses. (©NTB)

Personvernpolicy