I utakt med EU-politikere

Vil forandre WTO: Men ikke før en ny WTO-avtale er spikret etter gammelt mandat. Jonas Gahr Støre på kollisjonskurs med statssekretær Espen Barth Eide. Arkivfoto: Scanpix
Vil forandre WTO: Men ikke før en ny WTO-avtale er spikret etter gammelt mandat. Jonas Gahr Støre på kollisjonskurs med statssekretær Espen Barth Eide. Arkivfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pWTO må forandres. Det sier Jonas Gahr Støre til Stortinget. Men først vil han spikre en WTO-avtale etter gammelt mandat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener en rekke internasjonale organisasjoner må forandres for å ta hensyn i endringene av maktforholdene i verden.

- Et stort antall av verdens store samarbeidsfora er komponert etter fordelingen av makt i årene rett etter den andre verdenskrig. I dag er verden en annen. De internasjonale institusjonene taper i legitimitet og effektivitet.

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget tirsdag formiddag.

Ja og nei til WTO

Dermed uttalte han seg i tråd med hva de sosialdemokratiske partiene i EU og Norge, paraplyorganisasjonen PES, vedtok som sitt EU-omfattende program på et møte i Madrid 1. desember i fjor.

Ett av eksemplene på organisasjoner som ifølge utenriksministeren må endres, er Verdens handelsorganisasjon WTO.

- Ta pause, demokratisér WTO! Foto: Thomas Vermes- Ta pause, demokratisér WTO! Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i motsetning til sin partifelle og PES-styremedlem Espen Barth Eide, viser det seg at Støre ikke vil forandre WTO nå.

Tvert imot vil han først spikre fast en omfattende handelsavtale etter gammelt mandat i WTOs pågående Doha-forhandlingsrunde.

Enig med USA, uenig med Barth Eide

- Hva syns du om at Espen Barth Eide som sitter i PES-styret går inn for en pause for å reforhandle WTO-mandatet nå?

- Min holdning er, og det har jeg også snakket med amerikanske ledere om, er at man ikke bør endre mandatet nå, med mindre det finnes en magisk formel som alle er enige om vil løfte WTO framover, sier Støre til ABC Nyheter.

- Det vil komplisere prosessen å forandre mandatet. Det viktige nå er å få forhandlingene i mål. Så kan man diskutere nye agendaer, nye mål. Det å laste på mer i så krevende forhandlinger som dette er, har jeg liten tro på, sier han.

- Ta pause, demokratisér!

- WTO må demokratiseres. De bør ta en pause i forhandlingene og gjøre det nå, sa derimot Barth Eide til ABC Nyheter lille julaften.