Hvor mye må du spare selv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan finne ut hvilket sparemål du skal sette deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om hvor mye må du spare selv

Så mye vokser et fast sparebeløp til

Så mye må du spare for å nå et sparebeløp

Så mye vokser et sparebeløp til

Når du vil ha et fast sparebeløp utbetalt

Sparing til førtidspensjon

KALKULATORER:
På ABC Penger finnes det en rekke forskjellige kalkulatorer sm hjelper deg med sparingen.

Hvor mye må du spare
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Hva vokser et sparebeløp til
Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Hvor mange år varer sparebeløpet
Legg inn hvilket beløp du vil ta ut per termin (år, halvårig, kvartalsvis eller månedlig). Kalkulatoren regner ut hvor mange terminer/år det tar før beløpet er brukt opp.

Pensjonssparing
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare når du ønsker en viss prosentandel av dagens lønn i pensjon.

Innskuddspensjon for ansatte
Her kan du se hvor mye innskuddet ditt i en OTP-ordning vokser til. Det vil altså si når arbeidsgiveren din har en innskudds-pensjonsordning.

Sparekalkulatorer
Her finner du alle sparekalkulatorene på ABC Penger.

Kalkulatorovesikt
Her finner du en oversikt over alle kalkulatorene på ABC Penger.

Det er vanskelig å vite hvor mye du trenger å ha spart opp, men det kan være enda verre å finne ut hvor mye du må spare for å nå det. Det skal ikke store endringer i forutsetningene til for at nødvendig sparebeløp endrer seg.

Regn først ut hva du sannsynligvis må spare. Deretter kan du vurdere spareform. Du kan lese mer om disse alternativene i temaet Sparing.

Små forskjeller blir store

Ved langsiktig sparing blir små forskjeller i avkastning til store forskjeller i oppspart beløp. Selv om 3 prosentpoengs forskjell i avkastning ikke høres mye ut, utgjør dette en enorm forskjell over 30 år. Avkastningen du får på de forskjellige spareformene er temmelig forskjellig, også over lang tid.

Flere måter å regne på

Det er mange måter å regne ut hva et sparebeløp vokser til. Man kan ta hensyn til skatt eller ikke, og man kan ta hensyn til inflasjonen eller ikke. Hva et sparebeløp vokser til kan derfor presenteres på fire forskjellige måter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Dagens pengeverdi etter skatt gir det mest korrekte bildet av verdien av sparingen. Dette tallet tar hensyn til løpende skatt, og regner om pengeverdien til dagens verdi.
  • Dagens pengeverdi, uten skatt - her trekkes ikke skatten fra, men sluttverdien regnes om til dagens pengeverdi.
  • I løpende kroner, etter skatt- dette er sluttverdien av sparingen når skatten blir fortløpende trukket fra.
  • I løpende kroner uten skatt - sluttverdien av sparingen uten at skatt er trukket fra.

Det mest korrekte tallet å ta utgangspunkt i er «Dagens pengeverdi etter skatt». Siden vi beregner et beløp i fremtiden, er det mest naturlig å gjøre det om til dagens pengeverdi der skatt fortløpende er trukket fra.

Skatten er normalt 28 prosent av avkastningen. Det vil si at du må betale 28 kroner i skatt per hundrelapp i renteinntekt.

Inflasjonen har stor betydning

Når du skal spare over lang tid, er det viktig at du tar hensyn til inflasjonen. Hundre tusen kroner i år 2030 er ikke det samme som hundre tusen kroner i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en inflasjon på gjennomsnittlig 2,5 prosent, må beløpet reduseres med omtrent 63 prosent for å gjøre det om til dagens pengeverdi.

Formuesskatt

Hvis du betaler formuesskatt er det også riktig å trekke fra den i beregningene. Denne skatten er opp til 1,1 prosent av nettoformuen ved ligningen.

Les mer om formuesskatten her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellige spareberegninger

På ABC Penger finer en rekke kalkulatorer og tabeller som viser effekten av sparing eller hva du må spare.

Her tar vi alltid med forskjellige alternativer for avkastning. Det er forskjelling avkastning på forskjellige sparemåter, og da er det praktisk å se hva de forventede forskjellene utgjør i kroner.

I tabellene opererer vi med realavkastning (før skatt) på 1 % til 7 %. Realavkastningen er avkastningen fratrukketinflasjonen. Når du skal se på beregningene, kan du for eksempel gå ut fra at bankinnskudd skal ligge på 2 % realavkastning. Aksjefond kan du regne med ligger på 5 % realrente.

Vi tar også med forskjellige lengde på sparingen fordi dette naturlig nok har stor betydning for hvor mye et beløp vokser til, og følgelig hvor mye du behøver å spare.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.