Bør du eie eller leie?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rent økonomisk er det bedre å eie enn å leie i de fleste tilfeller. Med normale forutsetninger om gjennomsnittlig verdistigning på boliger, vil det på sikt lønne seg å kjøpe bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om eie eller leie

Sammenligning av eie eller leie

Skal du bo der i kort tid?

Bør førstegangsetablereren leie

Hvis du bor billig

KALKULATORER:

Eie eller leie
Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie.

Leieprisforventning
Her kan du se hvilke faktorer som påvirker leiefastsettelsen på lang sikt.

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

SE OGSÅ:
Leiepriser
Les mer om leiepriser og leieprisstatistikk.

Skattefordeler ved å eie

En avgjørende fordel for boligkjøpere er at du kan trekke fra rentene i selvangivelsen. Dette gir en effekt på 280 kroner i spart skatt per tusenlapp i renteutgifter. Leier du, får du ikke trekke fra noe av leieutgiftene.

Når du betaler leie er den største delen av leieutgiften renten på den verdien av boligen du leier. En som leier ut må dekke inn sine rentekostnader, vedlikeholdskostnader, administrasjon og fortjeneste i leieprisen.

Se kalkulatoren «Leieprisforventning» for å se hvordan leieprisen blir satt.

Det er også lavere formuesskatt ved kjøp av bolig ved at verdsettelsen av boliger ligger i området 10 til 30 prosent av markedsverdien. Betydningen av dette er mye mindre enn renteeffekten.

Bokostnaden ved å eie

Bokostnadene kan uttrykkes som en prosentkostnad i forhold til boligverdien. Akkurat som leieprisen kan måles i prosent av verdien på boligen. Da kan disse to prosentene sammenlignes med hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men du som leier i dag bør sammenligne leieutgiftene dine med relative bokostnader, da kan du få et bilde av om du har en spesielt gunstig leiekontrakt. For å kunne sammenligne alternativene velger vi å se på alle faktorene i regnestykket relativt til boligens verdi. Det gir mest mening.

Det er 3 hovedkomponenter som bokostnadene består av

  • Vedlikehold
  • Kapitalkostnad etter skatt
  • Verdiendring

Vedlikeholdsutgiftene vi variere etter type bolig. Som et gjennomsnittsanslag har vi brukt 3 %.

Kapitalkostnadene kommer enten i form av renteutgifter på lån eller i form av rentene du alternativt får på egenkapitalen din om du hadde den i banken. Et langsiktig ansalg på 5 prosent før skatt er rimelig. Dette runder vi av til 3,5 prosent etter skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdistigningen bør på lang sikt minst ligge på nivå med lønnsøkningen. Siden vi stadig øker våre disponible inntekten, bør egentlig prisøkningen på bolig ligge noe over lønnsøkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Hvilken verdistigning kan du forvente

Under har vi satt opp et regneeksempel på hvordan bokostnaden blir i prosent av boligens verdi. I tillegg har vi tatt med et eksempel på hvordan tallene blir ved en bolig som er verdt 2 millioner kroner.

PostProsentEksempel
Vedlikehold3,0 %60 000
+Kapitalkostnad etter skatt3,5 %70 000
-Verdistigning4,0 %-80 000
=Bokostnad2,5 %50 000


Bokostnadene i dette eksemplet blir 2,5 %. Dette skal du sammenligne med leieutgiftene dine.

For at leie skal være like gunstig som å kjøpe, må leien ikke ligge på mer enn 2,5 prosent av markedsverdien av boligen per år. Med tomillioners-eksemplet kan leien ikke være større enn 50.000 kroner per år, det vil si 4.333 kroner per måned.

Du kan også snu på det og regne ut hvor mye du kan kjøpe for ut fra hva det koste å leie. Regner du med en bokostnad på 2,5 prosent og leien er 54.000 kroner i året (4.500 kroner i mnd), kan du kjøpe for 2.160.000 kroner. Forutsetningen er at denne leieprisen er det langsiktig riktige nivået, og at forutsetningene for bokostnadene er riktige.

Sammelign med «Eie eller leie kalkulatoren»

Du kan gjøre en mye mer nøyaktig sammenligning av å eie eller leie i «Eie eller leie kalkulatoren». Da kan du legge inn en rekke forutsetninger, og se hvordan forskjellige endringer påvirker lønnsomheten av å eie eller leie.

Her finner du kalkulatoren «Eie eller leie»

Se også eksempel på en mer nøyaktig beregning

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.