- Stillesitting er den nye epidemien

PASSIVITET: Barn og unge sitter stadig mer foran PCen, og en stillesittende livsstil er en trussel mot den norske folkehelsa, mener helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
PASSIVITET: Barn og unge sitter stadig mer foran PCen, og en stillesittende livsstil er en trussel mot den norske folkehelsa, mener helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNordmenn blir stadig mindre aktive. En farlig utvikling, ifølge helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Han mener norsk helsesektor bør fokusere mer på forebygging. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

«Nøkkeltall for helsesektoren, rapport 2008» ble lagt frem mandag.

Dette er andre året Helsedirektoratet presenterer en slik rapport.

Rapporten gir et bilde av det Helsedirektoratet opplever som de viktigste trekkene i utviklingen i norsk helsetjeneste.

Den belyser områder som helsetilstand og sosiale forhold i befolkningen, rammevilkår for tjenesten og aktivitet og kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene.

Andre nøkkeltall:

- Totalforbruket i befolkningen av alkohol øker.

- Forbruket av frukt og grønt øker, men vi spiser fremdeles bare halvparten av det som er anbefalt forbruk.

- Det er veldig godt å bo i Norge. Vi er privilegerte, selv om det av og til er vanskelig å få øye på det i det bildet som tegnes, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen da han mandag presenterte rapporten «Nøkkeltall for helsesektoren 2008».

Hvert femte år øker levealderen med ett år, og det er tiden med god livskvalitet, ikke tiden med sykdom mot slutten av livet, som forlenges, ifølge Larsen.

Den største trusselen mot denne positive utviklingen er ifølge helsedirektøren at nordmenn får en stadig mer stillesittende livsstil.

Stadig flere overvektige

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener det må bli større fokus på forebygging. (Foto: Scanpix)Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener det må bli større fokus på forebygging. (Foto: Scanpix)

Statistikk viser at mange fritidsaktiviteter hvor barn og unge tidligere brukte kroppen er nå erstattet med aktiviteter hvor de er mindre aktive. Dette regnes som en av hovedgrunnene til økt gjennomsnittlig kroppsvekt blant barn og unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også blant voksne er det stadig flere som lider av overvekt eller fedme. Tall fra Nord-Trøndelag viser at 53 prosent av menn over 20 år er overvektige, mens andelen for kvinner er 40 prosent.

Utviklingen her er på nivå med amerikanske tilstander, mens vi for landet totalt ligger 15 år etter amerikanerne, forklarte Larsen.

Men det aller viktigste er likevel om du er fysisk aktiv:

- Er du i god form spiller de ekstra kiloene mindre rolle, sa Larsen.

Men utviklingen er altså at nordmenn sitter mer stille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Passivitet er den farligste epidemien på vei inn, ifølge Larsen.

- Mer til forebygging

De siste ti årene har ressursbruken i helsesektoren mer enn doblet seg, fra 21.000 kroner per innbygger i 1997, til 43.000 kroner per innbygger i 2007.

Helsedirektøren mener det er viktig at man i tiden fremover bruker en større andel av ressursene på forebyggende tiltak. På kommunalt plan gikk bare tre prosent til forebyggende helsetiltak i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er altfor lite. Her har vi et stort potensial, sa Larsen.

- Vi må ha fokus på primærhelse og et bredere kommunalt tilbud. Og vi må dreie fokuset fra behandling til forebygging. Spesialisthelsetjenesten er et supplement, sa han.

- Det vi vet er at de med kort utdanning har dårligere helse og kortere levetid. De har også dårligere livsvaner.

- Hvis vi skal gjøre noe positivt gir vi alle god utdanning og grunnleggende helsetjenester.

Skremselskampanjer fungerer

Men det går likvel i riktig retning, mener Larsen.

- En del upopulære tiltak som vi støtter - som aldersgrenser, høyere priser og forbud mot markedsføring - treffer alle grupper i befolkningen, også de med lavere utdanning, sa han.

Også det helsedirektøren kaller skremselskampanjer mot røyking har en effekt på alle grupper. Men selv om flere stumper røyken, har vi fremdeles mye å hente:

- I Norge har vi cirka ett år kortere forventet levealder enn i Sverige. Dersom vi hadde samme røykevaner som der, kunne vi tatt igjen det, sa Larsen.

Les også: - Korridorpasienter skyldes ledersvikt