Verdens første lesbiske statsminister

STATSMINISTER: Johanna Sigurdardottir. Foto: Scanpix.
STATSMINISTER: Johanna Sigurdardottir. Foto: Scanpix.

<pKasserollerevolusjonen og finanskrisen har gitt Island en ny regjering, og verdens første lesbiske statsminister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johanna Sigurdardottir er Islands nye statsminister. Lørdags kveld ble forhandlingene mellom Sosialdemokratene og Venstre de Grønne sluttført, og søndag er de klare til å ta over makten.

Den nye regjeringen har kommet på plass etter daglige protester mot de tidligere makthaverne, som til slutt fikk statsminister Geir Haarde til å trekke seg.

Løsningen man fikk lørdag er likevel bare midlertidig. Nyvalg er ventet å finne sted i slutten av april, og protestantene foran parlamentet fortsatte lørdag. En del av grunnen er at politikerne ikke skal glemme hvor dårlig folket synes de har håndtert finanskrisen, men ikke minst fordi man ønsker at sentralbanksjef David Oddson – som har blitt kalt den islandske krisens arkitekt – skal ta sin hatt og gå.

Johanna Sigurdardottir har som ny statsminister allerede fått verdenspressens oppmerksomhet. 66-åringen er nemlig den første åpne homofile som har blitt statsleder. Hun var tidligere sosialminister, og er en av få som nyter stor respekt og popularitet blant politikerne på Island.

I løpet av søndagen kommer man til å vite hvem andre som får plass rundt regjeringsbordet. Som ABC Nyheter skrev tidligere kommer minst to av statsrådene til å være eksperter som ikke har sitt daglige virke i politikken. Siste nytt er at økonomiprofessor Gylfi Magnusson ved Islands universitet blir utnevnt til handelsminister. Det er musikk i ørene til demonstrantene på utsiden av Alltinget, som er leie av politikernes dårlige håndteringen av den pågående krisen.