Meny

Gjems-Onstad beholder medaljer

FÅR BEHOLDE: Den tidligere høyesterettsadvokaten sto i fare for å miste sine utmerkelser, etter at SOS Rasisme klaget til Forsvarsdepartementet på grunn av hans uttalelser om innvandring. Gjems-Onstad får beholde utmerkelsene etter en vurdering utført av Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klage fra SOS Rasisme ikke er tatt til følge av Forsvarsdepartementet.

Den profilerte innvandringsmotstanderen og krigshelten Erik Gjems-Onstad mister ingen av sine utmerkelser.

Det er klart etter at en klage fra SOS Rasisme ikke er tatt til følge av Forsvarsdepartementet, melder TV 2.

SOS Rasisme mente at den tidligere høyesterettsadvokaten burde fratas utmerkelsene sine, deriblant Krigskorset med sverd, etter det mange mente var sterke rasistiske uttalelser etter en omstridt arvestrid i fjor.

Statuttene for Krigskorset gjør det nemlig mulig å frata utmerkelsen fra personer som viser seg uverdige til å bære det.

Gjems-Onstad sa blant annet at Ole Nicolai Kvisler, som er dømt for å ha drept Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo, var ”en kjempe i kampen mot innvandring”.

Forsvarsdepartementet mener at uttalelsene til Gjems-Onstad er innunder kravene til ytringsfrihet.

– De vurderingene som er blitt gjort av juristene, er at det ikke er grunnlag for å frata Gjems-Onstad Krigskorset, fordi vi mener de uttalelsene som ligger ved er innenfor ytringsfrihetens rammer. Men det er veldig viktig for oss å understreke at dette på ingen måte, overhodet ingen måte, er en støtte til uttalelsene som Gjems-Onstad har kommet med, sier Asgeir Spange Brekke, seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten til Forsvarsdepartementet.

Ifølge departementet kan avgjørelsen ikke påklages.

Til NRK sier SOS Rasismes nestleder Ola Melbye Pettersen at de er skuffet over avgjørelsen.

Det aller groveste er at departementet tar utgangspunkt i Gjems-Onstads beskrivelser av seg selv i stedet for å ta utgangspunkt i objektive fakta, uttalelser i media og kontakt med nazistiske miljøer, mener han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus