Meny

Nytt håp

En amerikansk infantrisoldat holder vakt ved et valglokale i Mosul i Irak. Foto: REUTERS/Erik de Castro

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak gjennomførte sitt viktigste valg siden Saddam Husseins fall på fredelig vis lørdag.

– Ingen uregelmessigheter fant sted under valget. Jeg ser på dette som en stor suksess, som et bryllup, sier talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet, generalmajor Mohammed al-Askary.

Valget på provinsforsamlinger i 14 av Iraks 18 provinser var på forhånd regnet som en viktig test på stabiliteten i landet. Et fredelig og rettferdig valg blir ansett som et stort skritt framover i demokratiseringsprosessen i Irak.

Rolig

Og valget forløp fredelig. Bortsett fra fire granateksplosjoner nær en valgstasjon i byen Tikrit, var det ifølge politiet rolig rundt valgstasjonene de fleste steder.

Situasjonen var såpass stabil at valgmyndighetene bestemte seg for å holde valglokalene åpne en time lenger enn planlagt for å gi flere muligheten til å stemme.

Sikkerhetsoppbudet under valget var stort og ble skjerpet kraftig etter at tre lokalpolitikere ble skutt og drept i ulike angrep to dager før valget.

Flyplasser og grenseoverganger var stengt, og i Bagdad og andre byer ble det innført kjøreforbud. Irakiske politifolk og soldater voktet valglokalene for å hindre opprørsgrupper i landet i å angripe, mens de 140.000 amerikanske soldatene i Irak holdt en lav profil.

Maktbalanse

15 millioner irakere har stemmerett, mens 14.500 kandidater kjemper om de til sammen 440 plassene. Observatører tror at lokalvalget vil bidra til å endre maktbalansen mellom sjia- og sunniarabere i landet.

I 2005 valgte svært mange sunnier å boikotte valget, og marginaliseringen av dem har ført til utstrakt misnøye og vold. I årets valg håper imidlertid sunniene å få et bein innenfor det lokale maktapparatet.

Statsminister Nuri al-Maliki håper på sin side å få bygget opp sin egen maktbase i distriktene for å styrke sin posisjon foran de nasjonale valgene senere i år.

Kristne stemte

Også kristne irakere strømmet lørdag til valgurnene. I 2005 våget de seg knapt utenfor dørene, men denne gangen insisterte mange på å bruke sin stemmerett som irakiske borgere.

– Jeg kunne ikke stemme i 2005 på grunn av volden, og jeg hadde ingen tro på fremtiden. Men i dag bestemte jeg meg for å stemme for å bevise min eksistens, sier 53 år gamle Sargun Hanna fra Hamdaniyah nord i Irak.

Fakta om lokalvalgene i Irak

Lørdag gikk irakerne til valg for første gang på tre år.

* Det gjennomføres valg på guvernør og provinsråd i 14 av landets 18 provinser.

* Den selvstyrte regionen Kurdistan har ikke deltatt i valget. De tre kurdiske provinsene skal etter planen avholde valg senere i år.

* I alt 14.431 kandidater slåss om i alt 440 plasser i provinsrådene. De representerer mer enn 400 partier. 3.912 av kandidatene er kvinner.

* Når et parti vinner tre eller flere mandater går hvert tredje mandat til en kvinne.

* De religiøse minoritetene kristne, shabaker, yazidier og mandeere er garantert seks mandater på landsbasis.

* Valgene ventes å styrke sunnines stilling, siden de denne gangen ikke vil boikotte lokalvalgene, som de gjorde i 2005.

* I sjiaområdene ventes valget å stå mellom statsminister Nuri al-Malikis dawa-parti og iranskstøttede Det islamske høyesterådet i Irak (ISCI).

* Sjialederen Moqtada al-Sadr og hans milits stiller ikke til valg, men gir sin støtte til enkeltkandidater. (Kilde: Reuters)

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus