Åpen for alle - alltid

Bedre med obligasjonsfond

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For de aller fleste privatpersoner er det bedre å kjøpe obligasjoner via obligasjonsfond. Det norske obligasjonsmarkedet er ikke et velfungerende marked der du kan velge å vrake mellom forskjellig typer obligasjoner. Du må nemlig opp i store beløp for å handle de fleste obligasjonene. Ofte vil du også få en dårligere pris enn storaktørene.

Foruten de praktiske fordelene med obligasjonsfond, er det kostnadsmessig billigere å sette pengene i et obligasjonsfond på mindre beløp. Du får også en mye bedre spredning når du plasserer pengene i et obligasjonsfond. En annen fordel ved obligasjonsfond er at fondet oppnår en noe bedre kurs enn om du selv kjøper for et lite beløp. Dette betyr ganske enkelt at et fond kan oppnå en noe høyere avkastning på samme obligasjon, men dette er igjen avhengig av hvilken forvaltingsprovisjon fondet tar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fordel med å sitte med obligasjoner selv, er som er at du kan sikre deg en fast rente i et bestemt tidsrom. Kjøper du en statsobligasjon med forfall til neste år, er det jevngodt med et fastrenteinnskudd i bank. Normalt vil fastrenteinnskuddene ligge noe under avkastningen i obligasjoner. En obligasjon kan du også omsette, selv om du i utgangspunktet hadde tenkt å sitte med den til forfall. Det er vanskeligere med et fastrenteinnskudd.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.