Meny

Islamist ny president

SAMMEN: Sharif Ahmed (t.h.) sitter med sønn av den tidligere presidenten i Somalia, Siad Barre i Djibouti. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den moderate islamistlederen sjeik Sharif Ahmed blir ny president i det krigsherjede afrikanske landet Somalia.

Flere hundre utsendinger, som i regi av FN møttes i Djibouti fredag, stemte for Ahmed som dermed må prøve å få skikk på et land som har vært uten sentrale myndigheter de siste 18 årene, og som preges av både anarki og sult. På andreplass kom Maslah Mohamed Siad Barre, sønnen til den tidligere presidenten Siad Barre.

Somalias nye statsoverhode, en utdannet geografilærer, er leder for Unionen av islamske domstoler og var involvert i maktovertakelsen av hovedstaden Mogadishu i 2006. Under islamistenes styre opplevde byboerne noen få fredelige måneder som ble avløst av nye krigshandlinger da etiopiske regjeringsstyrker rykket inn.

Islamistene har siden erobret makten i store deler av landet, og analytikere tror at Ahmed kan ha en viss sjanse til å lykkes med å gjenforene landet.

Over 16.000 sivile og et ukjent antall militante er de siste to årene drept i krigshandlinger i Somalia, én million mennesker er drevet på flukt og hver tredje somalier er avhengig av matvarehjelp utenfra.

Den mektige militante islamistgruppen Al Shabaab avviser hele valgprosessen i Djibouti som meningsløs, og uten dem i ryggen vil Ahmed bare kontrollere noen få kvartaler i Mogadishu. Kort tid etter fredagens utnevnelse opplyste gruppa at de ikke støtter den nye presidenten. (©NTB)

Statssekretær Raymond Johansen har i en pressemelding gitt sine gratulasjoner til den nye presidenten. Ifølge Johansen var valget av Sharif Ahmed en viktig del av prosessen som kan føre til en bedre fremtid for somaliere.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus