Åpen for alle - alltid

Bokselegenden Ingemar Johansson er død

Bokselegenden Ingemar Johansson er død
Bokselegenden Ingemar Johansson er død
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen svenske bokselegenden Ingemar Johansson døde fredag, 76 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingemar Johansson, Ingo blant hele det svenske folket, feiret sitt livs triumf på Yankee Stadium i New York den 26. juni 1959. Tre millioner svensker tilbrakte den lyse sommernatten foran radioapparatene og jublet over at Sverige hadde fått sin første verdensmester i tungvektsboksing.

Ingo ble født i Göteborg i 1932, og gikk sin første boksekamp som 15-åring. Som amatør vant han 60 av 71 kamper. Amatørkarrieren fikk en trist avslutning. Han gikk til finale i OL i Helsingfors i 1952 hvor Ed Sanders ventet. Men Ingo ble disket fordi dommeren mente han var for passiv. Først 30 år senere fikk han oppreisning, og sin rettmessige sølvmedalje.

Høsten 1952 innledet Ingemar Johansson proffkarrieren. Han tok EM-tittelen i tungvekt i 1956 gjennom å knocke Italias Francesco Cavicchi. Hans fryktede høyre, «Tors hammer», ga ham VM-sjansen gjennom å slå ut den ubeseirede amerikaneren Eddie Machen i den første runden foran 53.000 tilskuere på Nya Ullevi i Göteborg i 1958.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulvet Floyd Patterson

Den 26. juni 1959 var det klart for tittelkamp i New York. Dommeren stoppet kampen i den tredje runden etter at Ingo hadde sendt Floyd Patterson i gulvet sju ganger. Det ble seier på teknisk knockout.

Under nesten ett år var Ingemar Johansson fra Göteborg verdens fremste tungvektsbokser. I 1959 ble den svenske bokseren kåret til årets fremste idrettsmann av nyhetsbyrået AP. Mange mente at den karismatiske svensken var det beste som hadde skjedd boksesporten på mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemme i Sverige stilte Johansson opp i fjernsynet, spilte inn filmer og sang inn plate.

Ingemar virket ikke helt å forstå hvor stor han egentlig var. Han hadde intet stort apparat rundt seg. Manager under alle år var legenden Edwin Ahlqvist. Hans største supportere under alle år var pappa Jens og Mamma Ebba, velkjent for sine kjøttboller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Floyd Patterson tok tilbake VM-tittelen i en returkamp den 20. juni og beholdt den i neste møte mellom de to gigantene i 1961. Det var Ingemar Johansson to eneste tap under 28 proffkamper. 17 av de 26 seirene kom gjennom knockout.

Det drøyde helt fram til 2004 før tungvektsboksingen gjennom ukrainske Vitalij Klitsjko fikk sin neste hvite verdensmester.

Rammet av Alzheimer

Etter en heldig seier over Brian London i april 1963 la Ingo boksehanskene på hyllen. Han brukte blant annet tid på å drive et motell i Florida. På 1980-tallet løp han flere maratonløp, gjerne sammen med sine gode venn Floyd Patterson. Duoen ble hyllet overalt av tilskuerne.

Den svenske idrottsakademin valgte Johansson som 1900-tallets tredje beste svenske idrettsutøver, bak Björn Borg og Ingemar Stenmark. I 2005 fikk han Akademins hederspris, men kunne selv ikke komme til Globen for å ta imot prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To år tidligere hadde hans daværende kone Edna Alsterlund fortalt om at Ingemar Johansson var blitt rammet av demenssykdommen Alzheimer. Ekspertene utelukket ikke at sykdommen kunne ha en sammenheng med de slag mot hodet som Ingo fikk under sin boksekarriere.

Fredag døde Ingemar Johansson. – Han sovnet stille inn hjemme i sin seng på Bedagården i Kungsbacka, sier datteren Maria Gregner til TT.

Sønnen Thomas satt ved sin pappas side da Ingemar Johansson fredag sovnet inn. I et intervju med TT Spektra for noen år siden sa Thomas følgende:

– Han fulgte aldri boksing. Han gjorde det han gjorde fordi det var en mulighet til å tjene penger, og å få et bra liv. Det var jo det som drev ham. Han var veldig ærlig med det, helt fra begynnelsen, fortalte Thomas. (©NTB)