Kostnader i fond

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondenes kostnadselementer er et årlig forvaltningshonorar, samt kjøps- og salgsprovisjon. I de fleste fond vil noe, eller alt, av kjøps- og salgsprovisjonen inntektsføres i fondet for å dekke kostnadene i forbindelse med verdipapirhandel.

Kostnadene er viktige, fordi de er det eneste vi kan si noe helt sikkert om på forhånd. Et fond som har en halv prosent lavere kostnader, har ganske enkelt en halv prosents forsprang. Spesielt er dette viktig for pengemarkeds- og obligasjonsfond, der forskjellene i avkastning er små.

Kostnadene

I pengemarkedsfond er det ingen kostnader ved kjøp og salg av andeler. Den årlige forvaltningsprovisjonen ligger i området 0,25 % til 1,0 %.

I obligasjonsfondene er også kjøps- og salgskostnadene svært små. Den årlige forvaltningskostnaden ligger i området 0,5 % til 1,0 %.

Aksjefondene varierer mye mer. Kjøpskostnaden varierer fra 0 % til 5 %. Salgskostnaden er gjerne 0,5 %. Den årlige forvaltningskostnaden ligger stort sett i området 1,0 % til 2,0 %.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forvaltere som er medlemmer i Verdipapirforeningen er forpliktet til å oppgi alle kostnader i fondet. I utenlandsbaserte fond er det vanlig at en del kostnader kommer i tillegg til forvaltningsgebyret. Undersøkelser har vist at det faktisk kan dreie seg om ganske store summer og gir en ekstra usikkerhet på fond som ikke har denne kostnadsgarantien.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.