Fordelene med fond

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fond forvalter et stort beløp, derfor kan fondet gjøre mange plasseringer på en billigere måte enn om du selv skulle plassert pengene (hvis du ikke har et svært stort beløp til rådighet). Fondene plikter, som tidligere nevnt, å spre midlene. Du får dermed en spredning som du selv ikke vil oppnå, og større spredning betyr en sikrere spareform. Dette har klart størst betydning for aksjefond, dernest for kombinasjonsfond.

En annen fordel med et fond er at pengene er mer likvide. Alle fond har innløsningsplikt, slik at du aldri trenger å bekymre deg for om du får omsatt en andel.

Det er også en praktisk fordel at du slipper å tenke så mye på plasseringene når du har penger i fond. Fondsforvalteren gjør jobben for deg.

Du får også glede av fondsforvalterens kompetanse, som må antas å være god. Fondsforvaltere sitter i et miljø med fagpersoner, de har all informasjon tilgjengelig og bruker all sin tid til å ta de riktige beslutningene i aksjemarkedet. Det har normalt ikke privatpersoner anledning til å gjøre.

Praktiske opplysninger om fond

Når du skal sette penger inn et fond, kan du gjøre dette på flere måter. Du kan for eksempel sende inn et tegningsskjema der du gir en fullmakt til å belaste bankkontoen din. Dette kan være naturlig første gangen du bruker en forvalter. Du kan sette penger direkte inn på fondets kontonummer, der du påfører ditt kundenummer på giroen. Når du har sendt over pengene, skal du få en kvittering i posten.

Når du setter penger inn i et fond, får du at visst antall fondsandeler. Hver fondsandel har en verdi som stiger og synker i takt med verdiutviklingen av fondet. Når du sender over beløpet til et fond, vet du ikke eksakt hvilken kurs du får på andelene, dette er først klart når pengene er mottatt. Alle fond vil ha en sluttnotering hver dag. Andelene blir kjøpt og solgt med dette beregningsgrunnlaget.

Som kunde av et forvaltningsselskap vil du mottatt rapporter om fondene minimum fire ganger i året, og forvalteren sender deg automatisk alle dataene du trenger for å fylle ut selvangivelsen korrekt.

Du kan ta ut alle eller deler av pengene i et fond på meget kort varsel. I løpet av to til fem dager vil pengene være sendt til deg.

Hvis du skal spare fast i ett eller flere fond, kan du opprette spareavtaler i mange av dem. Alle fond som henvender seg til småsparere har tilbud om månedlig sparing. Da trenger du bare å opprette et fast trekk fra kontoen (for eksempel en AvtaleGiro).

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy