BSU

Har du muligheten, bør du benytte Boligsparing for Ungdom (BSU). Kravene er at du er under 34 år, og at du bruker pengene i forbindelse med boligkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om bankinnskudd

Bankinnskudd

Høyrentekonto

Særvilkårskonto

Fastrenteinnskudd

Sikring av bankinnskudd

SE OGSÅ:

Renteoversikt BSU

Oversikt over bankene med de høyeste renten, og fra de største bankene.

KALKULATORER:

BSU-kvote

Her kan du se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet. Dette er en aktuell situasjon for mange når de kjøper hus eller leilighet første gang.

Kalkulator: BSU-lønnsomhet

Beregn hvilken avkastning BSU-sparingen din gir deg. Legg inn når, og hvor mye du skal spare innenfor BSU-ordningen.

Det er ikke er krav om at det skal være et førstegangskjøp. Du kan også bruke midlene på konto til å nedbetale boliggjeld. Vel å merke hvis gjelden ble stiftet etter at du har opprettet en BSU-konto.

Bruk alltid full kvote

Hvis du ikke har brukt full kvote innen BSU når du kjøper bolig, vil det lønne seg å fortsette sparingen til full kvote er nådd. Med skattefordelene gir BSU-kontoen en høyere avkastning etter skatt enn det du betaler på et vanlig boliglån.

Gevinsten du får er skattefradraget. Tapet du får er renteforskjellen mellom innskuddsrenten på BSU (som er meget høye) og den lånerenten du betaler.

Så mye kan du spare

Innenfor BSU-ordningen kan du kan spare 20.000 kroner i året innenfor BSU-ordningen. Maksimalt samlet beløp er 150.000 kroner. Skal du komme opp i dette beløpet i løpet av 8 år må du spare 18.750 kroner i gjennomsnitt.

Du er fri til å spare fra null til 20.000 kroner etter som det passer. Du får trukket fra 20 prosent direkte i fra på skatten. Totalt kan du derfor oppnå 30.000 kroner i skattefradrag.

Slik beholder du fradraget
For at du skal få BSU-fradraget må pengene stå på konto ut året. Tar du ut pengene samme år som de blir satt inn, har du ikke rett til fradraget det året. Ektefeller må opprette hver sin kontrakt, intet beløp kan overføres.

Du er heller ikke nødt til å spare hvert år. Hvis beløpet ikke brukes til bolig (eller dekning av krav ved konkurs) må tidligere gitte skattefradrag tilbakebetales. Men som nevnt er det ikke noe krav at beløpet må brukes før du er 34 år.

BSU og førstehjemslån

Mange banker har gunstige førstehjemslån. Det ville vært naturlig å knytte valget av bsu-konto sammen med bankens tilbud på førstehjemslån. Den banken som tilbyr den beste pakken velger du. Problemet med dette er at sparingen i BSU ofte vil skje lang tid før du skal ta opp et førstehjemslån. Vilkårene på førstehjemslånet kan dermed være noe helt annet enn den gangen du valgte.

Et annet poeng er at mange banker ikke krever noe BSU-sparing på forhånd for at du skal få førstehjemslånet.

Låneretten

Det heter seg at det er knyttet en lånerett til kontoen. Men det er ikke slik at du får lån uten videre. Du må likevel innfri de vanlige lånekravene for å være kredittverdig. Det kan hende du er avhengig av en «snill» bank, hvis du vet egenkapitalen er for liten når du skal kjøpe en leilighet. Da kan det være smartere å holde på den forbindelsen du har, enn å jage den beste renten.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.