- Haakon er en kul fyr

NORGESVENN: Fredsprisvinner Desmond Tutu betegner kronprins Haakon som  «ikke bare en prins, men også en hyggelig og kul fyr». FOTO: Scanpix
NORGESVENN: Fredsprisvinner Desmond Tutu betegner kronprins Haakon som  «ikke bare en prins, men også en hyggelig og kul fyr». FOTO: Scanpix

<pFredsprisvinner Desmond Tutu roser kronprins Haakons samfunnsengasjement. Sammen snakket de med skoleelver og frammøtte rikinger i Davos om verdighet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg og mange andre ønsker flere ledere var som ham. Han er fantastisk, er han ikke? sa Desmond Tutu på vei ut fra skoleaulaen hvor de to, noen hundre elever og en håndfull kjendiser hadde fortalt hverandre historier om menneskeverd fredag.

Utgangspunktet var et initiativ som kronprinsen har vært med å lede, hvor poenget er å reise rundt over hele verden og be unge mennesker formulere hva de mener verdighet er og hvordan de kan hjelpe andre.

Kul fyr

Kronsprins Haakon blir omtalt med varme ord av Desmond Tutu.Kronsprins Haakon blir omtalt med varme ord av Desmond Tutu.

– Jeg er veldig glad i ham, og jeg tror mange er det. Han kunne bare ha nytt det å være en prins. Det er ingenting annet enn hjertet som driver ham, sier Tutu, før han legger til:

– Hva slags vann er det dere har i Norge som gjør at han blir sånn? Jeg tar meg av hatten for ham.

Inne i salen, et steinkast fra sikkerhetssonen rundt møtesenteret til Verdens økonomiske forum, ble kronprinsen introdusert som «ikke bare en prins, men også en hyggelig og kul fyr».

– Det er fantastisk å være her, med en ekte prins, som i tillegg er kuuuuul, fulgte Tutu opp da han holdt sin appell til forsamlingen.

– Mye humor

Kronprinsen lo godt av Tutus hilsen.

– Jeg har vært så heldig å treffe ham noen ganger, han har mye humor, sier kronprins Haakon.

Til forsamlingen fortalte Haakon om et sterkt møte han hadde med en hiv-positiv sørafrikansk familiefar på hans egen alder i et fattig strøk utenfor Durban. Møtet vekket engasjementet hans.

– Han så meg i øynene og sa: Vær så snill og gjør alt for å hjelpe mennesker som meg, fortalte Haakon.

Etter en litt nølende start, reiste også flere av skoleelevene seg og delte sine tanker med salen.

Spontan Gabriel

Blant elevene befant også mangemilliardæren Richard Branson seg, og han fikk hentet opp Peter Gabriel fra salen.

– Dette har jeg bare gjort én gang tidligere, sa Gabriel og sang sin hymne fra kampen mot apartheid, «Biko».

– Det var et utrolig flott møte, kanskje det beste vi har hatt, oppsummerte kronprins Haakon etterpå.

Søndag skal han, Tutu og støttespillerne John Bryant og Pekka Himanen avslutte hele Davos-møtet med en lignende seanse fra hovedscenen til forumet.

– Vi prøver å få til en samtale om verdighet som en verdi det er viktig å ta med seg i ledelse og når du tar beslutninger, uansett hvem du er, sier Haakon, som ser på alle mennesker som ledere.

– Det handler ikke om hvor mye ressurser du har, det handler om hvordan du forvalter de du faktisk har. Da kan handlinger til skoleungdom være like viktige som handlingene til Melinda og Bill Gates, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy