Meny

Island fortsetter uten regjering

Fortsatt uvisst: Demonstrantene i Reykjavik fikk fjernet én regjering. Men får de noen ny? Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islandsk senterparti holder igjen støtte til ny regjering. Kriserammede Island fortsatt uten ledelse.

Interne opplysninger ABC Nyheter har fått fra regjeringsforhandlerne i Reykjavik, går ut på at en ny regjering likevel ikke vil komme på plass som planlagt nå.

Dermed flyter den skibbrudne islandske skuta videre uten styrmann.

Den forrige regjeringen gikk av sist mandag etter heftige protester fra befolkningen.

Det koker i Reykjavik som følge av at landets eliter har veltet kostnadene for bankspekulantenes konkurser over på folk flest.

Senterpartiet bremser

Etter planen skulle det islandske sosialdemokratiske partiet Samfylkingin og SVs søsterparti Venstrepartiet de Grønne (VG) offentliggjøre en ny koalisjonsregjering i kveld klokka 20 norsk tid. Så ble pressekonferansen utsatt til 13 lørdag. Men nå er alt i det uvisse.

Grunnen til den nye uvissheten som har oppstått, er at den planlagte topartiregjeringen er avhengig av støtte fra Senterpartiets søsterparti Fremskrittspartiet for å få flertall i Alltinget.

Fra løfte til uvisshet

Det lovet Fremskrittspartiet å gi. Men utover fredag ettermiddag fikk regjeringsforhandlerne overraskende signaler om at Fremskrittspartiet har fått kalde føtter.

Nå har støttepartiet den nye regjeringen er avhengig av, gitt beskjed om at de vil tenke seg om til over helga. Hva utfallet da blir, er i det uvisse.

Fremskrittspartiet har ikke gitt sosialdemokratene og VG noen konkret begrunnelse for hvorfor de må tenke seg om.

De to påtekenkte regjeringspartiene har i løpet av dagen i dag lyktes i å snekret sammen et politisk grunnlag og regjeringskabal.

Intern maktkamp?

ABC Nyheter er kjent med at man blant regjeringsforhandlerne klør seg i hodet over hva i all verden som skjer i Fremskrittspartiet.

Én hypotese er at Fremskrittspartiets ferske leder Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som tiltrådte 18. januar, ikke hadde hele partiet med seg på helhjertet støtte til en rødgrønn regjering.

En sentral kilde i Fremskrittspartiet forteller at støtten til en ny regjering forutsatte at visse politiske betingelser blir oppfylt. Hvorvidt det har skjedd, skal partiets alltingsgruppe og deretter et sentrakomitemøte søndag studere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus