Islendingene lettere inn i EU

Ny regjering: Demonstrantene i Rykjavik fikk det som de ville: En ny regjering. Nå skal de lettere få vedtatt EU-medlemskap. Foto: Thomas Vermes
Ny regjering: Demonstrantene i Rykjavik fikk det som de ville: En ny regjering. Nå skal de lettere få vedtatt EU-medlemskap. Foto: Thomas Vermes

<pDen påtroppende regjeringen i Island vil endre grunnloven for å gjøre det mindre omstendelig å vedta EU-medlemskap.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialdemokratene Samfylkingin og Vensterpartiet de Grønne (VG) som i dette øyeblikk forhandler om å danne en ny islandsk regjering, har blitt enige om nye spilleregler for å få vedtatt EU-medlemskap.

Det blir bekreftet overfor ABC Nyheter fra de hemmelige, interne regjeringsforhandlingene som pågår i Reykjavik.

Tar inn økonom

Samtidig får vi bekreftet noen av navnene i den foreløpige regjeringskabalen:

Økonomen Gylfi MagnussonØkonomen Gylfi Magnusson

Siste nytt er at økonomiprofessor Gylfi Magnusson ved Islands universitet blir utnevnt til handelsminister.

Regjeringen vil ta inn to partiuavhengige medlemmer. Magnusson blir en av dem. Det andre uavhengige regjeringsmedlemmet blir justisministeren, som må være kvinne. Forhandlerne har satt seg fore at det for første gang skal være like mange kvinner som menn i en islandsk regjering.

Fra før er det kjent at Samfylkingins Johanna Sigurdardottir blir statsminister, for øvrig verdens første åpent homofile i en slik posisjon.

VGs leder Steingrimur F. Sigfusson blir finansminister, etter at han og partiet har vært de eneste de siste årene som har protestert mot den tøylesløse spekulasjonsøkonomien som har ført til Islands finansielle kollaps.

Nestleder Katrin Jakobsdottir. Foto: Thomas VermesNestleder Katrin Jakobsdottir. Foto: Thomas Vermes

Partiets nestleder Katrin Jabobsdottir skal inn i regjering. Trolig skal også Øgmundur Jonasson slå følge. Hvilke poster disse skal besette, blir klart i løpet av ettermiddagen.

Sosialdemokratenes leder Ingibjørg Solrun Gisladottir telte på knappene utover torsdagen om hun selv vil gå inn i regjering eller ikke. Hun vil i så fall ikke kunne fungere mye i den korte perioden fram til nyvalg. For to uker siden ble hun operert for en svulst på hjernen, og er sykmeldt.

Velger hun ikke å stille, må hun se sin rival til posten som partileder, nåværende industri-, energi- og turistminister Øssur Skarphedinsson, innta posten som utenriksminister. Skarphedinsson kommer uansett inn som en av sosialdemokratenes fire representanter i regjeringen.

Valutasamarbeid med Norge

Klassekampen skriver fredag at VG-leder Steingrimur F. Sigfusson går inn for valutasamarbeid med Norge, i motsetning til dem på Island som vil knytte seg til euro.

Dette tas imot med entusiasme av Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen, som nylig var på reise til Island sammen med partifelle Åslaug Haga.

- At den kommende finansministeren ønsker å få utredet nærmere valutasamarbeid med Norge, må vi ta imot med åpne armer. Finansministeren må snarest sette i gang å få dette på plass, sier Lundteigen.

Sigfussons partikamerater i det norske finansdepartementet er mer lunkne. Kristin Halvorsens politiske rådgiver Roger Schjerva ønsker ikke å uttale seg om saka.

Regjeringen presset vekk

Etter at regjeringen Haarde ble presset til å gå av mandag, ble det klart at det blir en ny regjeringskoalisjon mellom Arbeiderpartiets og SVs søsterpartier i vest.

I løpet av noen ettermiddagstimer i dag skal regjeringskabalen og endel politiske spørsmål avklares. Sosialdemokratene Samfylkingin satt i koalisjon med Haardes konservative Selvstendighetsparti. Nå velger de partner til venstre.

Ingen EU-avstemning nå

Forhandlingene som pågår fram til at den sosialdemokratiske ledelsen går i et møte klokka 17 norsk tid, dreier seg også om det politiske grunnlaget for den påtroppende regjeringen, som bare skal sitte fram til et nyvalg i april eller mai.

Der er EU-spørsmålet ett av de påtrengende, og følges med spenning fra det politiske miljøet i Norge.

Sosialdemokratene er klart for islandsk EU-medlemskap, mens Venstrepartiet de Grønne er like klart imot. Men i grunnlaget for regjeringen som etter all sannsynlighet tiltrer i morgen, blir det ikke aktuelt å utlyse en folkeavstemning om det skal sendes en søknad til EU.

EU-medlemskap i ett Allting

Derimot skal spillereglene for å vedta EU-medlemskap altså lettes. Etter den nåværende islandske grunnloven må medlemskap vedtas i to påfølgende Alltings-perioder. De nødvendige endringene av grunnloven må først vedtas av ett Allting. Så må det utlyses valg, og det nyvalgte Alltinget må gjenta samme EU-vedtak.

Den nye topartiregjeringen vil fremme en grunnlovsendring om at ett Allting får fullmakt til å vedta EU-medlemskap. Denne regjeringen skal bare sitte til et raskt nyvalg blir avholdt. Hvis det nye Alltinget bekrefter denne grunnlovsendringen, kan altså Alltinget som blir valgt til våren, få Island inn i EU dersom det blir flertall for det i en folkeavstemning.

Dette diskuterer de:

For øvrig diskuterer regjeringspartnerne i dag viktige politikkområder i små arbeidsgrupper. Temaene er blant annet hvordan man skal redde økonomien til vanlige familier og få næringslivet og bankene på beina.

Det blir også foreslått andre endringer i grunnloven, blant annet farget av den intense mistroen i den islandske befolkningen mot partiveldet som har latt landet styrte utfor stupet.

Oppretter grunnlovsforsamling

Regjeringen vil opprette en grunnlovsforsamling direkte valgt av folket, der alle som vil, kan stille til valg utenom president og statsråder. Forsamlingen skal diskutere hvilke endringer som må gjøres i grunnloven.

Aktuelle spørsmål er nye regler om statsråders ansvar, og at statsråder ikke kan sitte i Alltinget. Økt mulighet for personvalg utenfor partisystemet blir også tatt opp.

Personvernpolicy