Meny

Zappanale består

Den tyske festivalen Zappanale som er en festival til ære for avdøde Frank Zappa får bestå etter at enken etter musikeren tapte en rettsak i Tyskland. Foto: AP/Scanpix (arkiv)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enken etter Frank Zappa tapte tysk rettsak og festivalen Zappanale arrangeres som planlagt i august.

Enken etter Frank Zappa får ikke medhold i retten etter å ha saksøkt en tysk festival for å benytte navnet på hennes avdøde ektemann.

Gail Zappa har i lengre tid vært imot at Zappanale-festivalen i Tyskland får benytte Zappas navn, bildemateriell og annet relatert materiale som kan knyttes til ham i kommersiell sammenheng.

Etablert før Zappas død

Det har ikke hjulpet at festivalen ble etablert som en hyllest til Zappa og at de har holdt det gående siden 1990, tre år før artistens død i desember 1993.

Denne statuen ville enken etter Zappa ha fjernet. Foto: Wikipedia

Festivalen, som finner sted i Bad Doberan helt nord i Tyskland, har også fått satt opp en bronsebyste av Frank Zappa i området, noe som heller ikke har falt i god jord hos enken etter den anerkjente musikeren.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har retten i Düsseldorf vektlagt at Gail Zappa kjente til festivalen allerede da den ble etablert i 1990, og at hun ikke tok patent på Zappa-navnet før i 2002.

Krevde enerett på navnet

I sitt søksmål har hun krevd enerett på bruk av Zappa-navnet, samtidig som hun ønsker skulpturen fjernet. I tillegg ville hun ha 325 000 dollar (ca. 2,2 millioner norske kroner) i oppreisning.

Det at folkene bak Zappanale-festivalen har fått medhold i retten betyr at årets festival går av stabelen som planlagt i perioden 12.-16. august. Her vil en rekke artister fra inn- og utland tolke utdrag fra Frank Zappas enorme låtarkiv.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus