Meny

Ber Israel granske krigsforbrytelser

Palestinere sjekker omfanget av skadene etter et israelsk luftangrep mot Rafah torsdag. Atten palestinere ble skadet i angrepet, blant dem elleve skolebarn og en gravid kvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Hamas og Israel kan ha brutt Folkeretten under konflikten på Gazastripen.

New York (NTB-Reuters): USA ber Israel granske påstander om at landet begikk krigsforbrytelser og brøt folkeretten under angrepene mot Gazastripen.

– Vi forventer at Israel lever opp til sine internasjonale forpliktelser om å granske, samtidig som vi ber verdenssamfunnet om å avstå fra å politisere disse viktige spørsmålene, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice i Sikkerhetsrådet torsdag.

Rice anklaget samtidig Hamas for å ha brutt folkeretten ved å skyte raketter mot sivile mål i Israel, og ved å operere fra sivile hus og områder på Gazastripen.

FN-gransking

Rundt 1.300 palestinere, blant dem minst 700 sivile, ble drept under de israelske bombetoktene mot Gazastripen tidligere i år. Ti israelske soldater og tre sivile ble også drept i løpet av de 22 dagene militæroffensiven varte. Flere av soldatene ble ved et uhell drept av sine egne.

Israel bombet blant annet flere FN-bygninger på Gazastripen, blant dem skoler der hundrevis av sivile palestinere hadde søkt tilflukt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har varslet FN-gransking, men Israel nekter for å ha begått krigsforbrytelser.

– FN er uunnværlig

Susan Rice understreket torsdag at president Barack Obama har et annet syn på FN enn den forrige administrasjonen, som ofte kom på kant med verdensorganisasjonen og valgte å kjøre sitt eget sololøp.

Rice understreket at Obamas langsiktige mål er å bidra til fred og trygghet i verden, bekjempe terrorisme, bygge ned lagrene av masseødeleggelsesvåpen, håndtere klimatrusselen, forebygge fattigdom og øke respekten for menneskerettighetene.

– FN er helt uunnværlig om vi skal nå disse målene og gjøre verden til et tryggere og bedre sted, sa Rice.

Straffedomstol

USAs nye FN-ambassadør antydet videre at Obama-administrasjonen har et annet syn på verdens første permanente krigsforbryterdomstol, Den internasjonale straffedomstolen (ICC), enn forgjengeren George W. Bush.

President Bill Clinton undertegnet ICC-avtalen, men denne ble aldri ratifisert av Kongressen der republikanerne på denne tiden hadde flertallet.

Bush slo senere fast at det var helt uaktuelt for USA å slutte seg til ICC, som enkelte har tatt til orde for bør etterforske Israels påståtte krigsforbrytelser på Gazastripen.

– Den internasjonale straffedomstolen, som denne uka startet sin første sak, ser ut til å bli et viktig og troverdig instrument for å stille ledere som har stått bak grusomheter i Kongo, Uganda og Darfur til ansvar, sa Rice torsdag, uten å nevnte Israel i den sammenheng. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus