Ber Israel granske krigsforbrytelser

Palestinere sjekker omfanget av skadene etter et israelsk luftangrep mot Rafah torsdag. Atten palestinere ble skadet i angrepet, blant dem elleve skolebarn og en gravid kvinne.
Palestinere sjekker omfanget av skadene etter et israelsk luftangrep mot Rafah torsdag. Atten palestinere ble skadet i angrepet, blant dem elleve skolebarn og en gravid kvinne.

<pBåde Hamas og Israel kan ha brutt Folkeretten under konflikten på Gazastripen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York (NTB-Reuters): USA ber Israel granske påstander om at landet begikk krigsforbrytelser og brøt folkeretten under angrepene mot Gazastripen.

– Vi forventer at Israel lever opp til sine internasjonale forpliktelser om å granske, samtidig som vi ber verdenssamfunnet om å avstå fra å politisere disse viktige spørsmålene, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice i Sikkerhetsrådet torsdag.

Rice anklaget samtidig Hamas for å ha brutt folkeretten ved å skyte raketter mot sivile mål i Israel, og ved å operere fra sivile hus og områder på Gazastripen.

FN-gransking

Rundt 1.300 palestinere, blant dem minst 700 sivile, ble drept under de israelske bombetoktene mot Gazastripen tidligere i år. Ti israelske soldater og tre sivile ble også drept i løpet av de 22 dagene militæroffensiven varte. Flere av soldatene ble ved et uhell drept av sine egne.

Israel bombet blant annet flere FN-bygninger på Gazastripen, blant dem skoler der hundrevis av sivile palestinere hadde søkt tilflukt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har varslet FN-gransking, men Israel nekter for å ha begått krigsforbrytelser.

– FN er uunnværlig

Susan Rice understreket torsdag at president Barack Obama har et annet syn på FN enn den forrige administrasjonen, som ofte kom på kant med verdensorganisasjonen og valgte å kjøre sitt eget sololøp.

Rice understreket at Obamas langsiktige mål er å bidra til fred og trygghet i verden, bekjempe terrorisme, bygge ned lagrene av masseødeleggelsesvåpen, håndtere klimatrusselen, forebygge fattigdom og øke respekten for menneskerettighetene.

– FN er helt uunnværlig om vi skal nå disse målene og gjøre verden til et tryggere og bedre sted, sa Rice.

Straffedomstol

USAs nye FN-ambassadør antydet videre at Obama-administrasjonen har et annet syn på verdens første permanente krigsforbryterdomstol, Den internasjonale straffedomstolen (ICC), enn forgjengeren George W. Bush.

President Bill Clinton undertegnet ICC-avtalen, men denne ble aldri ratifisert av Kongressen der republikanerne på denne tiden hadde flertallet.

Bush slo senere fast at det var helt uaktuelt for USA å slutte seg til ICC, som enkelte har tatt til orde for bør etterforske Israels påståtte krigsforbrytelser på Gazastripen.

– Den internasjonale straffedomstolen, som denne uka startet sin første sak, ser ut til å bli et viktig og troverdig instrument for å stille ledere som har stått bak grusomheter i Kongo, Uganda og Darfur til ansvar, sa Rice torsdag, uten å nevnte Israel i den sammenheng. (©NTB)

Personvernpolicy