Meny

Nord-Korea bryter samarbeidet med Seoul

Sørkoreanske grensesoldater holder øye med en nordkoreansk soldat ved grensen i byen Panmunjom i Sør-Korea, da konflikten de to statene imellom blusset opp. De to statene har formelt vært i krig siden 1953, og forholdet er de siste månedene kjølnet betraktelig. Bildet er tatt 3. desember i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iskaldt mellom statene etter regjeringsskifte.


Seoul (NTB-AFP): Nord-Korea stryker alle politiske og militære avtaler med Sør-Korea, og anklager regjeringen i Seoul for å føre en konfrontasjonslinje.

Ifølge en kunngjøring fra Den nordkoreanske komiteen for fredelig gjenforening, er alle inngåtte avtaler opphevet med øyeblikkelig virkning, blant dem grenseavtalen om Gulehavet der det både i 1999 og 2002 kom til militære sammenstøt.

Nord- og Sør-Korea er rent teknisk fortsatt i krig med hverandre, ettersom det aldri ble inngått noen fredsavtale mellom partene da den tre år lange Koreakrigen var over i 1953.

Kommuniststaten i nord har aldri akseptert grenselinjen i Gulehavet, som ble trukket opp av den USA-ledede FN-styrken ved Koreakrigens slutt.

Saboterer

Nordkoreanerne anklager Sør-Koreas konservative president Lee Myung-Bak for å sabotere avtalene som ble inngått av hans liberale forgjengere, og de ser derfor ikke hensikten med å videreføre dem, heter det i en kunngjøring fra den såkalte gjenforeningskomiteen.

– Seoul har omgjort alle avtalene som var inngått mellom nord og sør til døde dokumenter, heter det.

– Det sier seg derfor selv at Nord Korea ikke lenger ser seg bundet av disse avtalene, heter det videre i kunngjøringen som er gjengitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCN.

Beklager

En talsmann for gjenforeningsdepartementet i Seoul beklager Nord-Koreas beslutning.

– Vår regjering beklager dette på det sterkeste. Vi oppfordrer innstendig Nord-Korea til å godta vår bønn om dialog så raskt som mulig, sier talsmannen Kim Ho-Nyoun.

Forsvarsdepartementet i Seoul understreker på sin side at Nord-Korea ikke uten videre kan sette en strek over inngåtte grenseavtaler, og truer med aksjoner dersom grensen krenkes.

– Avtaler som er inngått kan ikke bare forkastes fordi den ene siden bestemmer se for dette, sier departementets talsmann Won Tae-Jae.

– Vi vil opprettholde grensen til havs, på same måte som vi vil opprettholde den militære demarkasjonslinjen til lands, sier han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus