Skal vinne Super Bowl med Guds hjelp

Kurt Warner på Arizona Cardinals har tenkt å vinne Super Bowl - med Guds hjelp. Foto: Scanpix.
Kurt Warner på Arizona Cardinals har tenkt å vinne Super Bowl - med Guds hjelp. Foto: Scanpix.

<pTil helga er det Super Bowl i USA. Svært mange av spillerne har tenkt å vinne «slåsskampen» med Guds hjelp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Super Bowl

* Mesterskapskampen i National Football League, høydepunktet i amerikansk fotball i USA. Kampen spilles årlig i månedsskiftet januar/februar mellom gruppevinnerne i American Football Conference og National Football Conference.

* For amerikanerne er Super Bowl en blanding av fest og høytidsdag, og det er enorm interesse for kampen. I fjor så hele 97,5 millioner amerikanere finalen på TV, og det var ny seerrekord.

* Årets finale går av stabelen 1. februar i Tampa, Florida, og spilles mellom Pittsburgh Steelers og Arizona Cardinals.

* Mens Arizona Cardinals aldri før har vært i finalen, har Steelers vært en gjenganger. Siste gang var i 2006 og da slo de Seattle Seehawks 21-10

På en pressekonferanse nylig hadde Arizona Cardinals'* forsvarsspiller Tim Hightower nettopp avsluttet en lang utredning om sin religiøse tro, da en av journalistene spurte:

- Kan du be her og nå?

- Jeg kan be om at du uansett hva som skjer i livet ditt, vil finne Gud, svarte Hightower.

Han tok spørsmålet med den samme tilsynelatende letthet som han unngikk motspillere på banen, som prøvde å hindre ham i den touchdownen som fikk laget hans til Super Bowl.

Ingen nåde

Men kanskje enda mer overraskende i denne Super Bowl’en er det at så mange av spillerne på begge lag ikke nøler med å ta Gud i sin munn når de forbereder seg til et ganske voldelig spill der ingen viser nåde.

Normalt har spillernes utlegninger om personlig tro fått garvede journalister til å legge ned pennen eller tv-folka til å trykke på pauseknappen – inntil praten begynner å dreie seg om spillet igjen.

Men med sin inderlighet har den evangeliskaktige Arizona Cardinals-quarterbacken Kurt Warner satt religion på agendaen. Med ett er G-ordet moderne igjen.

- Du må bare omfavne det, uansett hva Gud gjør med livet ditt og hvor han nå måtte plassere deg, sa Warner i ett av sine mange religiøse utsagn siden han kom til Super Bowl-byen Tampa tidligere i uka.

Rollemodell

- Hvis det betyr at jeg er en rollemodell i dette spillet, er jeg glad for det. Det betyr at jeg får en mulighet til å snakke til millioner av mennesker, og forhåpentligvis gir det meg også muligheten til påvirke noen liv denne uka.

(Saken fortsetter under bildet)

Svært mange av spillerne i årets Super Bowl snakker ikke bare om spillet når de møter pressen. Tro er også viktig. Foto: ScanpixSvært mange av spillerne i årets Super Bowl snakker ikke bare om spillet når de møter pressen. Tro er også viktig. Foto: Scanpix

Warner er den mest verbale – og synlige – kristne spilleren på Cardinals, og også den som proklamerer sin tro i enhver anledning. Han understreker også troen med å bære en bibel synlig hvor enn han er. I alle sammenhenger på veien til Super Bowl har han brukt tid på å gi Gud æren for seieren, før han han svarer på spørsmål om selve kampen.

37 år gamle Warners tro har tydeligvis også gjort inntrykk på lagkameratene. Gjennom sesongen har rundt 20 av spillerne vært med Warner på bibelstudier en gang i uka etter trening.

En sann kristen

- Vår quarterback er en leder og sann kristen. Han har stått i spissen for vår vekst på banen. Når folk ser den roen vi legger for dagen på banen, vil de også finne den selv, mener Roderick Hood, forsvarsspiller på Cardinals.

Hood sier han ber før hver kamp, etter hver kamp, og til og med under kampene. Men ikke bare det: han ber om at alle må må være trygge og ikke bli skadet, og ikke for at et spesielt lag skal vinne.

The Steelers er ikke så offentlige om sin religiøse tro, men mange av spillerne anser seg som personlige kristne og kan noen ganger ses både her og der med en bibel. Troy Polamalu tar ofte med seg lagspillere til gudstjeneste i sin Eastern Orthodox Christian Church, mens Willie Parker lente seg på troen da han var skadet.

Aaron Smith, en storvokst linjespiller, fant styrke i troen da hans sønn ble diagnostisert med leukemi.

- Det er gjennom troen at jeg har vært i stand til å takle sykdommen hans, har Smith uttalt.


Hele tiden

Det å kreditere Gud for framgang på banen synes ganske så trivielt i sammenlikning.

Men det hindrer ikke utøverne i å gjøre det hele tiden. Amerikanske fotballspillere synes å gjøre det oftere enn andre, kanskje også fordi de risikerer å bli skadd for resten av livet i hver eneste kamp.

Men det finnes også baseball-spillere som peker mot himmelen hver gang de berører platen på hjemmebasen, og golfspillere som mener Gud har gitt dem indre ro og styrke og ført dem til topps i en turnering.

En meningsmåling som ble gjort av Pew Research Center Forum on Religion and Public Life viste at hele 92 prosent av amerikanerne tror på en eller annen Gud, og at 78 prosent identfiserer seg selv som kristne. Og selv om det reises bekymring over sammenblandingen av tro og politikk, har det aldri vært særlig mange protester over at spillere samles til bønn etter en kamp.

Utpreget amerikansk

Idrettsprest og generalsekretær i KRIK (Kristen Idrettskontakt), Kjell Markset, mener det store meddelelsesbehovet om tro man ser blant annet i amerikansk fotball, er en del av en utpreget amerikansk kultur.

Idrettsutøvere her hjemme har nok ikke like stort behov for å markere sin tr, mener idrettsprest og generalsekretær i KRIK, Kjell Markset. Foto: Scanpix.Idrettsutøvere her hjemme har nok ikke like stort behov for å markere sin tr, mener idrettsprest og generalsekretær i KRIK, Kjell Markset. Foto: Scanpix.

- Det er stort sett ganske annerledes i Skandinavia, der idrettsutøver er mer forsiktig med å utbasunere sin tro. Men det fungerer tydeligvis der borte, sier Markset til ABC Nyheter.

Samtidig synes han det er flott at utøvere er såpass frimodige, og at de tør å si så åpent at troen betyr mye for dem.


-Vi har flere profilerte idrettsutøvere i Norge som bekjenner seg til en kristen tro, men få av dem går ut med det om de ikke blir spurt, sier Markset.

Han mener dette på mange måter er en vanskelig balansegang.

-Troen kan bli for privat, også. For dette er ofte ikke bare noe som angår utøveren selv, men også dem rundt ham eller henne.

- Jeg synes det er flott hvis utøverne er åpne om sin kristne tro, men det er nok ikke så mange som benytter enhver anledning til å si noe om det, sier Markset.

KRIK har i dag ca. 13.000 medlemmer, og kommer om kort tid med en serie med idrettskort, der 40-50 profilerte utøvere fra blant annet eliteserie og landslag er med. På kortene vil det være bilde og et enkelt motto fra Bibelen.

Tar med bibelen

Hvis du skal følge søndagens Super Bowl er det grunn til å vente at mange spillerne vil be. Og regn med at Kurt Warner har med seg Bibelen på pressekonferansen etter kampen. Men hva han mener om kampen, vil ikke være første post på programmet.

Først må han nemlig takke Gud.

(Kilder: Associated Press, Wikipedia, KRIK)


* Korrigert:: I artikkelen var Pittsburgh Steelers og Arizona Cardinals blitt til Pittsburgh Cardinals og Arizona Steelers.

Personvernpolicy