Åpen for alle - alltid

Guantanamo-dommer sier nei til Obama

Innsatte og vakter på Guantanamo-basen. Foto: AP Photo/U.S. Navy, Shane T.McCoy/Scanpix.
Innsatte og vakter på Guantanamo-basen. Foto: AP Photo/U.S. Navy, Shane T.McCoy/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn militærdommer ved Guantanamo-basen har avvist en anmodning fra president Barack Obama om å utsette en rettssak mot en terrormistenkt saudiaraber.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avvisningen kommer som en uventet utfordring for USAs nye administrasjon, og Det hvite hus og Pentagon sa torsdag kveld at de vil vurdere kjennelsen nøye.

– Vi har akkurat hørt om kjennelsen og vil forhøre oss med Pentagon og justisdepartementet om hva vi kan gjøre, sier talsmann for Det hvite hus Robert Gibbs.

Hoveddommer ved Guantanamo-tribunalet James Pohl avviste torsdag anmodningen om å utsette rettssaken mot den terrormistenkte saudiaraberen i 120 dager. Han begrunner avgjørelsen med at han ikke har funnet argumentasjonen for utsettelse overbevisende. Derfor vil rettssaken gå som planlagt foran et militærtribunal den 9. februar.

Den saudiarabiske Guantanamo-fangen er tiltalt for å ha deltatt i angrepet på det amerikanske krigsskipet USS Cole i 2000, der 17 personer ble drept.

Dagen etter at Obama avla presidenteden, ba ham om at alle rettssakene på den amerikanske militærbasen stanser i 120 dager. Samtidig varslet Pentagon en ny gjennomgang av USAs fengslingsprosedyrer og politikk vedrørende Guantanamo. (©NTB)