Risikofri rente

Det er statspapirer som danner grunnlaget for begrepet risikofri rente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrepet risikofri rente er gjerne definert som tre måneders statsobligasjonsrente, fordi det ikke er noen mulighet for at Staten ikke vil innfri lånet. Renten som sådan vil variere med renteendringer i samfunnet.

I investeringssammenheng går vi ut fra de beste alternativene på høyrentekonto som nullpunkt. Så lenge dette er statsgarantert, representerer det en nullrisiko. Korte statspapirer ligger ofte under dette nivået.

Når vi snakker om risiko, snakker vi først og fremst om svingninger i kursen eller verdien på plasseringsalternativet. Bankinnskudd vil ikke variere i kurs. Det eneste som vil variere litt er renten på innskuddet. Selve verdien av innskuddet endrer seg ikke. På samme måten endrer en obligasjon seg lite når det er kort tid til forfall.

Verstefalls-avkastning

I tabellen har vi satt opp vårt anslag for hva vi regner som det dårligste resultatet sett på ett års sikt. Dette er vel og merke et anslag for hva som med en viss grad av sannsynlighet kan inntreffe. Vi har tildelt norske aksjefond opptil 50 % verstefallstap på ett år. Men det er jo mulig at det kan gå enda dårligere, noe som 2008 viste.

Ved å se på verste fall kan du få litt hjelp til å styre risikoen i porteføljen din. Vi kan ta et eksempel: Du kan enten plassere pengene dine bare i bank til 4 % rente eller plassere noen av dem i det norske aksjemarkedet, som i verste fall kan falle med 50 %. I tillegg sier du at ikke vil tape mer enn 5 % på porteføljen, sett på ett års sikt. Med de forutsetningene kan du ikke ha en andel på mer enn 17 % i aksjer.

Les mer her.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy