Streiker i flere europeiske land

Rundt 400 ansatte var tatt ut til streik på grunn av misnøye med hvordan tarifforhandlingene utvikler seg for de jernbaneansatte i Tyskland. Dette var det siste toget som gikk fra München i dag tidlig. Alle foto: Reuters/Scanpix.
Rundt 400 ansatte var tatt ut til streik på grunn av misnøye med hvordan tarifforhandlingene utvikler seg for de jernbaneansatte i Tyskland. Dette var det siste toget som gikk fra München i dag tidlig. Alle foto: Reuters/Scanpix.

<pMillioner av franskmenn ble rammet av streikekaos da medlemmer av de store fagorganisasjonene la ned arbeidet i protest mot president Nicolas Sarkozys håndtering av den økonomiske krisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusenvis av fagorganiserte gikk ut i gatene i 200 franske byer og tettsteder med krav om økt sikkerhet for arbeidsplassene og styrking av de sosiale støtteordningene.

Kollektivtrafikken ble rammet hardt av streiken, og det samme gjaldt flytrafikken til og fra franske flyplasser. Skoler og offentlige kontorer holdt i likhet med de store teatrene og andre kulturinstitusjoner stengt.

– Glemmer arbeiderne

Den franske fagbevegelsen anklager Sarkozys høyreregjering for å glemme arbeiderne som rammes aller hardest av krisen, mens han tilgodeser banker og finansinstitusjoner med krisepakker.

– Vi må rope høyt, for det er en grunnleggende urettferdighet i denne krisen, sier François Chereque, som leder fagorganisasjonen CFDT.

Meningsmålinger viser at de streikende har bred støtte i befolkningen, der stadig flere frykter for arbeidsplassene sine. Frankrike har nå over to millioner arbeidsledige, og alt tyder på at ledigheten vil øke til dels kraftig framover.

Tysk streik

Rundt 400 ansatte i det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn ble tatt ut til proteststreik i delstatene Nordrhein-Westfalen og Bayern torsdag.

Bakgrunnen var ikke å protestere mot den tyske regjeringens krisepakke, men å si klart ifra hva man mener om de pågående lønnsforhandlingene, der avstanden fortsatt er stor mellom arbeidsgiverne og de ansattes fagforening.

Proteststreiken var ikke spesielt populær blant de reisende, som blant annet klaget over at de måtte ta igjen tapt arbeidstid.

Den 67 år gamle Margot Blöhm, som observerte togtrafikken ved Köln sentralstasjon fra kjøkkenvinduet, ville derimot ikke klage.

– Det som utspiller seg på sporene på streikedager, er ofte bedre enn fjernsyn, sier hun til det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Så langt er det i hvert fall veldig rolig. Enten har togpassasjerene tatt bilen i dag, eller så har de rett og slett blitt hjemme, mener hun.

Hellas

Nord i Hellas fjernet greske bønder noen av sperringene de har laget på veier etter å ha sagt ja til deler av den greske regjeringens pakke med støttetiltak. Men grensesperringene til Bulgaria opprettholdes.

Bøndene krever større subsidier, skattelettelser og stopp i importen av landbruksvarer fra Bulgaria, som bøndene mener undergraver deres arbeid. Både Hellas og Bulgaria er medlemmer av EU.

Streikene kan true den konservative regjeringen til Nytt demokrati, som bare har én stemmes overvekt i den greske nasjonalforsamlingen. Hellas’ statsminister risikerer dermed å bli det neste politiske offeret for den økonomiske krisen som følger i Islands regjeringssjef Geir Haardes fotspor. Haarde varslet sin avgang mandag. (©NTB)

Personvernpolicy