Meny

Banksjefer får tilbakeholden ros av Halvorsen

Rune Bjerke i DnB NOR, Terje Vareberg i Sparebank 1 SR-Bank, Idar Kreutzer i Storebrandog Gunn Wærsted i Nordea. Alle foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indignerte sjefer i Norges største banker sier likevel nei til lønnsøkning.

– De har nok skjønt hvor avhengige de er av et positivt omdømme, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Finansministeren stiller seg positiv til at de som sitter på toppen av det norske banksystemet, har gått ut og kunngjort lønnsfrys ut året. Men Kristin Halvorsen er tilbakeholden med rosen.

– Dette er selvfølgelig et positivt signal. De har nok skjønt hvor dårlig de har kommet ut de siste dagene og at de er avhengige av et positivt omdømme. Folk flest kan ikke ha respekt for banker som gir inntrykk av de er mer opptatt av sine egne lønnsbetingelser enn av å håndtere en krise, sier hun til NTB.

Banker i vanry

Torsdag morgen figurerte hun på førstesiden til Dagens Næringsliv med uttalelsen «Setter hele banknæringen i vanry». Foranledningen var at blant annet administrerende direktør Terje Vareberg i Sparebank 1 SR-Bank stilte seg kritisk mulige krav om lønnsfrys og bonuskutt i kredittpakken som kommer 9. februar.

Nå er han en av de banktoppene som likevel takker nei til lønnsøkning i år, sammen med blant andre Rune Bjerke i DnB NOR, Gunn Wærsted i Nordea, og Idar Kreutzer i Storebrand.

Initiativet skal ha kommet fra lederne selv. De skal ha reagert kraftig på bildet som er skapt om at bransjen ikke forstår behovet for å moderere seg i en tid med mye økonomisk uro.

Bedre samarbeidsklima

– Dette skaper en mye mer konstruktiv prosess og et langt bedre samarbeidsklima i forbindelse med kredittpakken vi jobber med, for det var et fortvilt utgangspunkt. Vi er i en veldig krevende situasjon, og da er det viktig at alle bidrar ved å utøve moderasjon, sier Halvorsen.

Gunn Wærsted reagerer med harme på antydningene om hun og andre banktopper ikke er villige til å jenke lønnskravene sine.

– Et slikt krav gir uttrykk for en generell mistillit til at bankene ikke har evne til å utøve moderasjon. Det synes jeg er trist, sier hun til TV 2.

Wærsted sier at hele Nordea-ledelsen, som enkeltpersoner, har tatt dette valget, og at lønnsfrysen også gjelder en reduksjon av grunnlaget for bonuser.

Bjerke modererer seg

Konserndirektør for kommunikasjon i DnB NOR, Trond Bentestuen, bekrefter at også DnB NOR-sjef Rune Bjerke vil fryse lønnen sin. Bjerke sier til NTB at banken vil vise moderasjon, og at han gjerne diskuterer eventuelle vilkår for å ta imot kriselån med finansminister Kristin Halvorsen (SV).

– Det er viktig at alle viser moderasjon i en tøff tid, både ledere og andre. Og det skal vi medvirke til i DnB NOR, sier Rune Bjerke, som for tiden deltar på årsmøtet i Verdens økonomiske forum i Davos.

Han sier at DnB NOR vil samarbeide med staten for å få stilt mer kapital til rådighet til trengende bedrifter.

– Vi er opptatt av å medvirke til å øke tilgangen på kreditt for norsk næringsliv, sier Bjerke. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus