Meny

Norge tar opp varselskudd med Israel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre viste sin sympati med norske jøder under sabbatsgudstjenesten i Oslo lørdag. Her Støre utenfor synagogen etter gudstjenesten. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet tar saken opp med Israel etter at israelske soldater løsnet varselskudd ved en bilkortesje med norske og andre europeiske diplomater denne uken.

– Saken vil bli tatt opp som en av flere saker i et møte mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og Israels nye ambassadør i Norge, Michael Eligal, om få dager, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i Utenriksdepartementet til NTB.

Han forteller at Norge også tok saken opp med israelske myndigheter i Israel samme kveld som skuddene ble avfyrt.

Les: Israelske soldater løsnet skudd mot diplomater

– Vi ønsket å markere at vi setter veldig liten pris på denne typen hendelser, sier Svane, og tilføyer at UD fortsatt arbeider med å klarlegge hva som faktisk skjedde. Han presiserer at skuddene var ment for kortesjen med diplomater.

– Det var varselskudd for kortesjen, men de var ikke direkte rettet mot kortesjen, sier Svane.

Frankrike reagerer

Hendelsen bekreftes av franske myndigheter, og onsdag ble Israels ambassadør i Paris, Daniel Shek, kalt inn på teppet.

– Det ble avfyrt to varselskudd fra israelske soldater mot kortesjen, sa Eric Chevallier, talsmann for fransk UD, til nyhetsbyrået AFP.

Frankrikes budskap til den israelske ambassadøren var derfor krystallklart:

– Det ble gitt klar beskjed om at vi protesterer mot denne uakseptable hendelsen, sier Chevallier.

Ifølge kilder i Paris var det diplomater fra Norge, Nederland, Sveits, Tyskland og Sverige med i kortesjen, foruten den franske generalkonsulen Alain Remy.

Ifølge franske myndigheter hadde de europeiske diplomatene besøkt Gazastripen for å vurdere skadene etter Israels bombing. På vei ut ble de stanset ved grenseovergangen Erez og holdt tilbake av israelske soldater i seks timer.

UD bekreftet tidligere torsdag at en norsk diplomat var med i kortesjen.

– Kortesjen med til sammen 18 diplomater var på vei fra Gaza og skulle krysse grensen til Israel da det ble løsnet skudd fra israelsk side, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen.

Irritert på Frankrike

En talsmann for israelsk UD sier at alle grenseoverganger var stengt i en periode tirsdag, etter et palestinsk angrep mot en israelsk militærpatrulje ved grensa.

– Dette var ikke rettet spesielt mot den franske generalkonsulen, understreker talsmannen Yossi Levy til AFP.

Frankrike åpnet til Israels store irritasjon nylig døra på gløtt for Hamas og slo fast at islamistgruppen er en naturlig samtalepartner i fredsprosessen.

Det er første gang siden 2006 at Frankrike har kalt Israels ambassadør inn på teppet. Sist ble det protestert mot at israelske kampfly fløy lavt over franske FN-styrker i Sør-Libanon. (©NTB)


Oppdatert med en utvidet versjon. Linker til tidligere sak og relaterte saker lagt til.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus