Meny

- Kjemikalier kan redusere fruktbarheten

KJEMIKALIER: Såkalte PFCs kan redusere fruktbarheten, viser ny studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemikalier fra blant annet matemballasje, møbler og tepper kan skade kvinners fertilitet, ifølge ny forskning.

Mer om saken

Polyfluorerte organiske forbindelser (PFCs) er en samlebetegnelse på en stor gruppe kjemiske stoffer. Totalt finnes det flere hundre slike forbindelser.

PFCs er stoffer med mulig kreftfremkallende egenskaper og de knyttes til nedsatt fruktbarhet.

De har vært brukt i industri- og forbrukerprodukter siden 1950-tallet.

Det produseres ikke PFCs i Norge, så alt som omsettes her er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som bestanddel i faste bearbeidede produkter.

Brannskum er det PFC-holdige produktet som brukes i størst mengde og som er den største eksponeringskilden til miljø og dermed mennesker via kosten.

Etterfulgt av brannskum er tekstiler og impregnering ett av de største anvendelsesområdene for PFCs i Norge. De benyttes i mange produktgrupper som klær, sko, møbelstoff, allværsjakker, telt, markiser og gulvtepper.

Flere PFCs er tungt nedbrytbare, de bioakkumulerer og har vist seg å være spredt til mennesker og miljø globalt.

Papir kan være behandlet med impregneringsmiddel som inneholder fluortelomerderivater, for eksempel fosfatestere eller polymerer. Disse brukes først og fremst i matemballasje der fettavvisende egenskaper er ønsket.

Kilde: Folkehelseinsituttet

Forskere ved University of California målte nivåene av polyfluorerte organiske forbindelser (PFCs) i blodet til 1240 kvinner.

Det viste seg det tok lenger tid å bli gravid for dem med høye nivåer av PFCs i blodet, melder BBC.

Blir i kroppen lenge

PFCs er en samlebetegnelse på en stor gruppe kjemiske stoffer. Totalt finnes det flere hundre slike forbindelser.

Kjemikaliene har vært brukt i industri- og forbrukerprodukter siden 1950-tallet, fordi de har god varmeresistens, samt at de er vann- og smussavvisende.

PFCs brukes blant annet i brannskum, matembalasje og impregnerte tekstiler, som klær, sko, møbelstoff, allværsjakker, gulvtepper og telt.

Høy konsentrasjon av slike kjemikalier i blodet har tidligere blitt knyttet til ødeleggelse av organer hos dyr, og det tar lang tid før kjemikaliene forsvinner ut av kroppen.

De amerikanske forskerne analyserte blodprøver fra første gang kvinnene besøkte lege etter at de var blitt gravide. Deretter intervjuet de kvinnene for å finne ut hvorvidt graviditeten var planlagt, og i så fall hvor lang tid det hadde tatt å bli gravid.

Kjemikalie-nivåene varierte fra 6.4 nanogram til 106.4 nanogram per milliliter med blod.

Kan påvirke hormonene

Kvinnene ble delt inn i grupper etter hvor høyt nivå av PFCs de hadde i blodet. Da fant forskerne ut at sammenlignet med gruppen som hadde lavest nivå, var sjansen for at det tok mer enn ett år å bli gravid - eller at man var avhengig av IVF-behandling - vesentlig større for kvinnene som hadde høyeste nivåer av PFCs i blodet.

Det viste seg også at de med høyest PFC-nivåer hadde problemer med uregelmessige menstruasjonssyklus, noe som forskerne mener kan bety at kjemikaliene virker inn på hormoner.

Ifølge Chunyan Fei, en av forskerne bak studien, har tidligere studier antydet at PFCs kan hemme veksten til babyer i mors liv.

Nå kreves flere vitenskapelige studier for å bekrefte om det er en link mellom PFCs og fertilitet, sier professor Jorn Olsen som ledet den amerikanske studien.

Kilder: BBC og Folkehelseinstiuttet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus