Meny

- Denne kampen har Regjeringen startet

SAMHOLD ER VÅR STYRKE: Forbundsleder Arne Johannessen holdt appell på allmøtet i politihuset i Oslo under den politiske streiken torsdag formiddag. Foto: SCANPIX/Håkon Mosvold Larsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12.000 politimenn over hele landet i politisk streik.

GRØNLAND (ABC Nyheter): Klokka 11 blank gikk 12.000 politimenn ut i streik over hele landet. Lensmannskontorer stengte, og bare de mest nødvendige funksjonene var bemannet i halvannen time.

Aksjonen var en politisk streik mot at Regjeringen har brukt forskrift for å sikre at politiarbeid kan unntas bestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Streiken har fått mye kritikk, senest av professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln.
– En politisk streik kan ikke handle om de ansattes egne lønns- og arbeidsvilkår. Hviletidsbestemmelsene som det her handler om, er helt klart slike forhold, og de kan dermed ikke kalle det en politisk streik og aksjonere midt i en tariffperiode, sa Jakhelln til NRK i morges. Dermed mener professoren at aksjonen er ulovlig.

- Jeg vil ikke gå inn i noen debatt om juss med Jakhelln, til det har jeg for stor respekt for ham. Men vi har forskjellig utgangspunkt, sa leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen til ABC Nyheters reporter på Grønland i morges. Der talte han for over 1000 fremmøtte på Politihuset, om det han mener er en undergraving av politimennenes rettigheter.

- Fagforeningsknusing

På talerstolen i Parolesalen på Grønland politistasjon gikk foreningslederen hardt ut mot Regjeringen.

- Denne kampen har regjeringen startet. Det er regjeringen som har gått til kamp mot Politiets fellesforbund. Forhandlingsretten er fjernet og dette er fagforeningsknusing, sa forbundets leder Arne Johannessen på talerstolen, til stor applaus blant de fremmøtte.

Streiken er politisk, men det er altså foreløpig uklart om den er lovlig.

Bjørn Enge, nestleder i Politiets fellesforbund velger å understreke at dagens politiske streik ikke dreier seg om lønns- og arbeidsvilkår, men om regjeringens bruk av forskrift.

- Hvis streiken hadde vært rettet mot konkrete krav ville den kunne vært ulovlig, men poenget her er at vi aksjonerer mot regjeringens bruk av forskrift. Og det har vi lov til, sier Enge til ABC Nyheter.

- Vi har fått en beslutning fra regjeringen som fratar oss bestemmelsen på så vitale spørsmål som arbeidstidsordninger og arbeidstidsbestemmelser. De har bestemt at de vil bruke en forskrift istedenfor å forhandle med oss. Det er grovt overtramp, derfor går vi til politisk streik, sier nestleder Bjørn Enge i Politiets fellesforbund til ABC Nyheter.

Full krise

Med nye unntak fra arbeidsmiljøloven mener han det blir enda vanskeligere å rekruttere nye tjenestemenn.

- Det er nødvendig å sørge for at publikum får et tilstrekkelig polititilbud. Hovedproblemet i det daglige er ressursmangel. Vi har for få polititjenestemenn. Vi trenger flere folk, og der er lønns- og arbeidsvilkår en del av helheten, sier Enge.

Enge mener det er full krise i politiet.

- Det har vi sett flere eksempler på i fjor høst. Her i Trondheim har man hatt situasjoner der to polititjenestemenn har hatt ansvar for hele sentrum. Det finnes tilsvarende varianter i hele landet. Hele systemet bærer preg av veldig dårlig bemanning. Vakt- og beredskapsordningene våre er veldig tynt bemannet, og det kan føre til at man kan ha arbeidsperioder på inntil 48 timer i strekk. Det er denne typen unntak det er snakk om, og dette er noe som skjer i ekstreme tilfeller der man har med særlig alvorlige kriminelle handlinger, sier han.


- Endret 14.19: Utvidet sitat fra Arne Johannessen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus