Meny

Streikekaos i Frankrike

Millioner av franskmenn rammes torsdag av streikekaos, når medlemmer av de store fagforbundene legger ned arbeidet. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner av franskmenn rammes torsdag av streikekaos, når medlemmer av de store fagforbundene legger ned arbeidet i protest mot president Nicolas Sarkozys håndtering av den økonomiske krisen.

Hundretusenvis av fagorganiserte kommer til å gå ut i gatene i 200 franske byer og tettsteder, med krav om økt sikkerhet for arbeidsplassene og styrking av de sosiale støtteordningene.

Kollektivtrafikken rammes hardt av streiken, og det samme gjelder flytrafikken til og fra franske flyplasser. Skoler og offentlige kontorer holder stengt, og det samme gjør de store teatrene og andre kulturinstitusjoner.

Den franske fagbevegelsen anklager Sarkozys høyreregjering for å glemme arbeiderne som rammes aller hardest av krisen, mens han tilgodeser banker og finansinstitusjoner med krisepakker.

– Vi må rope høyt, for det et en grunnleggende urettferdighet i denne krisen, sier François Chereque som leder fagorganisasjonen CFDT.

Meningsmålinger viser at de streikende har bred støtte i befolkningen, der stadig flere frykter for arbeidsplassene sine. Frankrike har nå over to millioner arbeidsledige, og alt tyder på at ledigheten vil øke til dels kraftig framover. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus