Meny

– Khat kan drepe celler i munnen

Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tygging av det narkotiske stoffet khat, som er tillatt i flere land, kan skade og drepe slimhinner i munnen, viser norsk forskning.

Khat er et mildt narkotisk stoff som tygges og holdes i munnen. Det kan sammenlignes med skråtobakk, og det har vært uttrykt bekymring for at stoffet kan føre til kreft i munnhulen.

Doktoravhandlingen ved Haukeland universitetssjukehus viser at eksponering for khat kan føre til celleforandring, og at celler i slimhinnene i munnen dør. Funnene gir ikke grunnlag for å slå fast at khat fører til kreft, men gir ny kunnskap om mulige forbindelseslinjer, skriver Forskning.no.

Khat brukes hyppig i land som Somalia og Jemen og eksilmiljøer i andre land, blant annet Norge. Det er forbudt i Norge, men tillatt i land som Storbritannia og Nederland.

Den kenyanske forskeren Ochiba Mohammed Lukandu har hatt som mål med avhandlingen å få mer kunnskap om effektene av khat i munnhulen. Han disputerer for doktorgraden ved Det medisinsk-odontologiske fakultetet ved Universitetet i Bergen fredag. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus